Az ország tíz kiváló oktatóját díjazta a MOL Románia Kolozsváron

Hatodik alkalommal adta át a Mentor Díjakat kiváló oktatóknak a MOL Románia és A Közösségért Alapítvány. A kolozsvári Kaszinóban szervezett ünnepi gálán tíz tanár és edző részesült a 8000 lej pénzjutalommal is járó elismerésben. A díjátadó gála díszvendége Ana Blandiana költő, író volt.

Életünk legnagyobb megvalósítása, ha sikerül tehetségünket kibontakoztatni: ehhez viszont mentorokra van szükség – ezekkel a szavakkal köszöntötte Daradics Kinga, a MOL Románia vezérigazgatója a sétatéri Kaszinóban összegyűlt tanárokat, tanítványokat, ünneplőket. A Guttman Mihály pedagóguskórus igazi zenei csemegét adott elő: Schubert Pisztráng című dalát és annak parodizált változatait, Kodály Zoltán átírásában, Mozart, Beethoven, Weber, Wagner és Liszt stílusában.  

Az énekkar névadója, a közelmúltban elhunyt zene- és kórustanár, Guttman Mihály szintén Mentor-díjas volt – emlékeztetett az ünnepség házigazdája, Marius Tabacu. A kolozsvári Transilvania Filharmónia igazgatója románul, magyarul és németül is köszöntötte az egybegyűlteket, megjegyezve: a régi erdélyi illem megkövetelné, hogy az egész ünnepség három nyelven folyjék – csak akkor háromszor hosszabb időt venne igénybe. Így végül románul hangzottak el a felvezetők, a díjazottakat bemutató kisfilmek pedig magyar illetve román felirattal pörögtek.

Az idei ünnepség díszvendége Ana Blandiana volt, akit nemrégen Gdanskban a Szabadság Európai Költője címmel tüntettek ki. A kommunizmussal szembeni ellenállás egyik legismertebb képviselője azt mondta: manapság, amikor minden változik a világban, nagy szükség van az állandóságra, a példaképek, modellek nyújtotta biztonságra. Felidézte egykori történelemtanárnője emlékét, akit mentorának tekint, és akinek a hatására hozták létre férjével Máramarosszigeten a Memorial múzeumot, a kommunista rezsim elleni harc emlékhelyét, ahol fiataloknak nyári egyetemet is szerveznek. Így már ő maga is mentorrá vált, aki azt tartja egyik fő feladatának, hogy megértesse a fiatalokkal, milyen az a világ, amelyben élnek. „Ez akkor fogalmazódott meg bennem, amikor egy 17 éves fiatalembertől levelet kaptam. Megköszönte, hogy felnyitottam a szemét: a nyári egyetemen értette meg a világot, amelyre született” – mesélte Ana Blandiana.

A tíz díjazottat A Közösségért Alapítvány Kuratóriuma választotta ki a 2015. december végéig beérkezett 274 jelölés alapján. Azokat, akik még nem részesültek az elismerésben, következő években ismét lehet jelölni. „A program szervezése során szerzett hat éves tapasztalat azt mutatja, hogy a legszebb, legértékesebb és legtartalmasabb jelölések összeállítását már a pályázatok benyújtására rendelkezésre álló nyolc hónap elején elkezdik azok, akik nagyon jól ismerik a mentor tevékenységét, és a modern kommunikációs eszközök segítségével másokat is bevonnak ebbe a munkába. A határidő utolsó napjaiban összeállított jelölésekből gyakran kimaradnak egy oktatói életpálya fontos, meghatározó részletei” – nyilatkozta András Imre, A Közösségért Alapítvány ügyvezetője.

Ioan Nemțoi neves képzőművész alkotását, a Mentor Trófeát valamint a 8000 lejes pénzjutalmat idén a következő mentorok vehették át:

Barátosi József Gábor, sakkoktató, Marosvásárhely

Ghiață Dida Maria, érdemes evezőedző, Temesvár

Luncan Anița, kémiatanár, Nagyvárad

Márton Árpád, festő, Csíkszereda

Păcurar Mária, matematikatanár, Temesvár

Paladi Ani Marie, csellótanár, Bukarest

Porof Marcel, földrajztanár, Fălticeni

Rău Petre, matematikus és irodalmár, Galac

Tellmann Jenő, fizikatanár, Kolozsvár

Todor Gabriela, csellótanár, Kolozsvár

A díjátadó ünnepségen a szervezők már meg is hirdették a Mentor Díj hetedik kiírását. A korábbi évekhez hasonlóan, a jelöléseket 2016. december 31-ig lehet benyújtani a kiírásban található útmutató szerint. További részletek itt és itt.   

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?