Hol lakik Isten? Itt a legerősebb Taxi-szám, amit eddig hallottunk

Nem tudjuk, mit fog szólni az ortodox egyház a Taxi legújabb klipjéhez, de hogy a bukaresti zenekarnak sikerült az internet népét pro is, kontra is fellelkesítenie, az biztos. Csak egy napja került fel a „Taxi és barátai” új, kiáltványnak is beillő száma a youtube-ra, a Despre smerenie (Az alázatról), amely valószínűleg álláspontjuk felülvizsgálatára késztet majd sokakat, akik eddig úgy gondolták, művészek ne avatkozzanak közügyekbe.

A szám egészen konkrétan az ortodox egyház Bukarestben készülő épület-monstrumáról, a Román Nemzet Megváltásának Katedrálisáról szól. Minden további szószaporítás helyett álljon itt a dalszöveg nyers fordítása:

Álmodtam az éjjel. Álmomban készen állt a Román Nemzet Megváltásának Katedrálisa. Reggel elmentem a Katedrálisba, hogy keressem meg Istent.

Nem találtam meg, habár biztos vagyok benne, hogy ott volt valahol, csak éppen én nem találtam Rá.

Pedig mindenhol kerestem: a többfunkciós csarnokokban, mind a tizenkét felvonóban, a földalatti parkolóban, sőt, még a mellékhelyiségekben is. Nem találtam.

De ezen nem is csodálkoztam: elvégre 11 hektáros területről van szó.

Így elindultam a városba tovább keresni, eljutottam a régi Belvárosba, de kicsi volt a valószínűsége, hogy ott megtalálom Őt. Így lassan-lassan tovább gyalogoltam a Dâmboviţa martján.  Nem siettem. Végül csak megtaláltam Őt, egy fatemplomban, valahol egy dombtetőn. Már a bejáratból megpillantottam – nem volt nehéz, hisz a fatemplom mindössze 100 négyzetméteres.

És azt hiszem, tudom, miért itt találtam meg Őt. Azt hiszem, Isten a fát kedveli, a fát és a kis tereket.

Miután felébredtem, elgondolkodtam keresztényhez illően, mit jelenthet az álmom. Rádöbbentem, hogy nem költségvetésekről, adókról, adományokról szólt ez az álom, és még csak arról sem, hogy mit kéne megadóztatni. Se az iskolákról, kórházakról, prioritásokról, általánosításokról, abszolút igazságról, ellentétes véleményekről, jóról-rosszról, szépről-csúnyáról nem szólt. Nagyon egyszerű: az alázatról szólt. Ennyi.

Fogalmam sincs, mi a véleményed erről, vagy mit fogsz ehhez szólni. És csak azt hiszem, hogy Isten a fát kedveli, a fát és a kis tereket.

A kliphez a romániai zenész-, művész- és közélet 34 ismert személyisége adta az arcát – és egy-egy sor erejéig a hangját is: Dan Bittman, Cornel Ilie, Monica Anghel, Virgil Ianțu, Andi Vasluianu, Dorina Chiriac, Ștefan Bănică, Robin Proca, Andi Moisescu, Dani Oțil, Paula Chirilă, Horia Moculescu, Toni Grecu, Irina-Margareta Nistor, Dan Byron, Teo Trandafir, Oreste Teodorescu, Pavel Bartoș, Ada Milea, Călin Goia, Mircea Cărtărescu, Horia Vîrlan, Guess Who, Laura Lavric, Andreea Esca, Răzvan Simion, Alexandru Andrieș, Emilia Popescu, Grigore Leșe, Mircea Baniciu, Alexandra Ungureanu, Oana Pellea, Victor Rebengiuc.

Aki nem tud vagy nem akar énekelni, az prózai hangján, a többiek dalolva erősítenek rá a Taxi hitvallására: Isten a fát kedveli, a fát és a kis tereket.

És akkor íme a klip:

 

Kimaradt?