Színház- és kultúraszervezői workshopot tartanak Kolozsváron

Színház- és kultúraszervezői workshopot szervez a PONT Csoport a Kreatív Kolozsvár projekt részeként 2016. április 18-20. között a K+ közösségi térben (Memorandumului/Unió u., 3. sz., alagsor) azok számára, akiket érdekelnek a független-, projektalapú színházi modellek. A háromnapos képzés ingyenes, 20 helyre lehet jelentkezni.

Színház- és kultúraszervezői workshopot szervez a PONT Csoport a Kreatív Kolozsvár projekt részeként 2016. április 18-20. között a K+ közösségi térben (Memorandumului/Unió u., 3. sz., alagsor) azok számára, akiket érdekelnek a független-, projektalapú színházi modellek. A háromnapos workshopon a résztvevők az üzleti alapú színházcsinálás kérdéskörét járják körül két magyarországi szakemberrel, Kulcsár Viktóriával, a Jurányi Művészeti Inkubátorház vezetőjével és Orlai Tiborral, az Orlai Produkciós Iroda vezetőjével. A workshop előadói 2016. április 19-én, 18 órától színházi- és kulturális üzleti modellekről tartanak előadást a széles közönség számára szintén a K+ közösségi térben.

A workshop során a résztvevők a következő kérdésekre keresnek választ: mi fán terem a színházi producer, mit jelent az üzleti tervezés a kultúra területén, mely üzleti modellek érvényesülnek leginkább, milyen sajátossággal bír az alternatív-, független-, bulvár-, vagy művészszínház, mit kell tudni a szerzői jogokról, kié az elkészült előadás, kié a dráma szövege, miért fontos a casting.

Akiktől tanulni lehet:

Kulcsár Viktória, színháztörténész, színházi menedzser. 2008 - 2014 között számos független színházi műhely produkciós vezetőjeként dolgozott, többek között a Táp Színház, a Természetes Vészek Kollektíva, Ágens Társulat, illetve a KOMA élén. Addigi tapasztalatait egybegyúrva 2010 őszén megalapította a Függetlenül Egymással Közhasznú Egyesületet, amely mára már FÜGE néven a kortárs színházi élet egyik meghatározó szervezetévé vált. 2012 őszén a FÜGE megnyitotta a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházat. A Jurányi több mint 6700 négyzetméterén belül jelenleg 57 alkotó- és előadó-művészeti szervezet dolgozik. Éves szinten több mint 300 előadást szerveznek közel 30.000-es látogatottsággal.

Orlai Tibor közgazdász, aki véletlenül került kapcsolatba a színházzal, amelynek mára meghatározó szereplőjévé vált. Orlai Tibor egy nem létező fogalmat honosított meg Magyarországon, a semmiből létrejött, jól működő magánszínházét. Van olyan darab, amely 262 előadást ért meg és van olyan is, amelyet több, mint kilenc éve játszanak. Együttműködik többek között a Trafóval, a Pesti Színházzal, a Nemzetivel, a Tháliával, a K2 Színházzal, a Hátsó Kapuval és a Jurányi Inkubátorházzal. 2010-től színházcsináló vállalkozása akkorára nőtt, hogy saját játszóhelye lett a Belvárosi Színházban. Jelenleg mintegy 25 darab van repertoáron és évente 400 előadást játszanak. Hitvallása szerint az Orlai Produkciónál nincs pusztán üres, olcsó szórakoztatás.

Az ingyenes képzésre a szervezők 20 jelentkezőt tudnak fogadni. Jelentkezni április 11., este 21 óráig lehet a www.kplusz.ro weboldalon egy rövid szakmai bemutatkozóval, kitérve az eddig szervezett vagy ezután szervezendő művészeti produkciókra.

A workshop a Kreatív Kolozsvár projekt része, amely a K Plusz program keretében valósul meg.

 

Kimaradt?