Mongol témájú időszakos kiállítás nyílik a Székely Nemzeti Múzeumban

Dzsingisz kán öröksége címmel nyílik új időszakos kiállítás április 7-én, csütörtökön 18 órától a Székely Nemzeti Múzeum Tolerancia Termében. A látogatók a tárgyi emlékek mellett megtekinthetik Belső-Ázsia legnagyobb hun sírjának, Gol Mod 2-nek a feltárását bemutató fotókiállítást is.

A tárlókban régészeti leletek és másolatok sorakoznak majd, felvillantva a mongolok területén élt ókori lovas népeket. Szintén látható a kínaiak által megörökített különleges lófajta, a híres „mennyei ló” bronz másolata. Ezen kívül mongol numizmatikai ritkaságok, a mongolok néprajzi és vallási kincsei kerülnek közszemlére.

A kiállítás célja, hogy a székelyföldi közönségnek ízelítőt adjon a mongol kulturális emlékekből és a hozzájuk kapcsolódó hagyományokból, illetve hogy hiteles forrásokból tájékozódva közelebb hozza a mongol népet és történelmet az itt élő múzeumlátogató közönséghez.

A vendégeket Vargha Mihály múzeumigazgató köszönti, a tárlatot dr. Obrusánszky Borbála, történész, néprajzkutató, orientalista, a kiállítás kurátora nyitja meg.

Kimaradt?