Răzvan Ioan Dincă lett a Bukaresti Opera igazgatója

A november elején Pro Cultura Hungarica-díjjal kitüntetett Răzvan Ioan Dincă lett a Bukaresti Nemzeti Opera igazgatója - közölte a kedden a Mediafax hírügynökség.

A 38 éves Dincă 2006 óta a bukaresti Ion Dacian Nemzeti Operettszínház igazgatói tisztségét tölti be, jelenleg még ideiglenes igazgató. Az általa vezetett intézménynek számos együttműködése volt a Budapesti Operettszínházzal, aminek nyomán több nagysikerű közös produkciót vitt színre a román és a magyar színház.razvan-ioan-dinca

Ennek a szoros együttműködésnek az elismeréseként kapta meg november elején Dincă a Pro Cultura Hungarica-díjat. A kitüntetés a magyar kultúra értékeinek külhoni megismertetésében és terjesztésében, valamint a magyar nemzet és más nemzetek művelődési kapcsolatainak gazdagításában elévülhetetlen érdemeket szerzett külföldi állampolgárok részére adományozható.

A bukaresti opera igazgatói tisztsége azt követően üresedett meg, hogy lejárt Cătălin Ionescu-Arbore megbízása. A posztra versenyvizsgát hirdettek, amelyet Arbore és Dincă, valamint egy harmadik személy is megpályázott. Hármójuk közül Dincă kapta a legjobb minősítést.

Puiu Haşotti kulturális miniszternek kell közölnie, hogy Dincă mikortól foglalhatja el az igazgatói tisztséget.

Kimaradt?