Így ünnepli a húsvétot az Erdélyi Magyar Televízió

Színes, gazdag műsorkínálattal várja nézőit húsvétkor az Erdélyi Magyar Televízió: ebben egyaránt helyet kapnak a hagyományőrző és vallásos műsorok, de főszerep jut a humornak, a zenének, a játéknak is. A feltámadás ünnepére hangolnak a már jól ismert magazinok, de természetesen a húsvét lesz a központi témája a televízió különkiadású kvízműsorának, a Húsvéti Kakukktojásnak is.

Ünnepi üzenetekkel, sok-sok zenével és különleges meghívottakkal várja nézőit vasárnap délben 13:30 órakor az Üzenet szeretettel. A műsor két házigazdája, Szabó Éva és Barabási Tivadar a szívből jövő jókívánságok továbbítása mellett, a televízió Híradójának három műsorvezetőjét, Szabó Emesét, Lovász Ágotát és Kádár Dombi Katalint faggatják húsvéti szokásaikról, arról, hogy hogyan is élik meg ők az ünnep napjait.

Dokumentumértékű műsorral jelentkezik vasárnap délután 15:10 órakor a Kultúrcsepp. Máthé Kincső szerkesztő-műsorvezető a magyar irodalom négy nagyja: Csokonai Vitéz Mihály, Petőfi Sándor, Ady Endre és Szilágyi Domokos szerelmi költészetét eleveníti fel. A műsor abban is különleges, hogy a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat kiváló színművészei hívják életre a költő-óriásokat és azok múzsáit, az ő szerelmüket felidéző bámulatos képsorok Sándor Zsombor operatőr kreativitása, munkája eredményeként keltek életre.

Vasárnap délután 16 órától jelentkezik az Erdélyi Történetek húsvéti különkiadása. A műsor stábja, Kurta Kinga szerkesztő-műsorvezető és Zelko Noémi operatőr Gyimesközéplokra látogatott, ahol az ott élő szokások közül örökítettek meg néhányat: így például a tojásírást és a kenyérsütést. A hagyományőrző utazás során azt is megtudhatjuk, hogy hogyan készül a tojásírás nélkülözhetetlen eszköze, a kesice.

A húsvét szépirodalmi csendjéről és robbanásáról kérdezi Lokodi Imre szerkesztő-műsorvezető dr. Köllö Gábor plébánost és Kovács András Ferenc Kossuth-díjas költőt. A Faggatóra ünnepi különkiadását vasárnap 16:50 órától követhetik figyelemmel a televízió nézői.

A Hitélet húsvéti különkiadásában fiatalok Jézus Krisztus szenvedéstörténetét megjelenítő misztériumjátékát, a Passiót elevenítik fel. Szabó Éva szerkesztő-műsorvezető mindemellett a szereplők szolgálatáról, a passiójáték üzenetéről, a Húsvét jelentőségéről beszélget a fiatalokkal, vasárnap 17:30 órától.

A zeneirodalom egyik legértékesebb része az egyházzene műfajaiban íródott. Weber-Csíky Borka Boglárka, a Visszhang szerkesztő-műsorvezetője a Húsvéthoz kapcsolódó vokális vagy vokál-szimfonikus művek közül válogatott: igényes összeállítását vasárnap 18:30 órától tűzte műsorára az ETV.

Húsvétvasárnap 20 órakor jelentkezik a televízió zenés-humoros kvízjátéka, a Húsvéti Kakukktojás. A műsorban Arros Orsolya közgazdász-politikus, Badics Petra rádiós műsorvezető, Demény Péter író, György Botond humorista, Fincziski Andrea színművész, Ila Gábor zenész, Kádár Magor kommunikációs szakember, Keresztes Attila rendező, Magyari Tekla, a Nőileg szerkesztője és Spitzer Judit szerkesztő-műsorvezető próbálnak majd helyesen válaszolni Kádár Dombi Katalin és Szabó R. Ádám házigazdák humoros-beugratós, de minden esetben húsvéthoz kapcsolódó kérdéseire.

Hétfőn 20:30 órakor Kis Urlich jezsuita szerzetes tér be az Erdélyi Kávéházba. Vele szerzetességről, megtérésről, húsvétról beszélget Gáspárik Attila szerkesztő-műsorvezető.

Mindemellett több alkalommal fogja szórakoztatni az ETV nézőit a Hahota Színtársulat, igazi ínyencséget jelent majd a nóta kedvelőinek a Cseh Judit Emlékkoncert felelevenítése, a Húsvéti Gondolatok az ünnep üzenetének jobb megértésében, elmélyítésében fog segíteni.

 

Kimaradt?