Bábszínházi világnap: a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatói is ünnepelnek

„A báb nem korosztály, hanem műfaj!” – ez a mottója a bábszínházi világnapnak, amelyet március 21-én ünnepelnek. Az erdélyi bábszínházak is évek óta bekapcsolódnak az alkalomhoz kapcsolódó eseményekbe. Marosvásárhelyen a különleges alkalomból Kozsik Novák Ildikó előadása, a Vásári játékok jeleneteiből láthatnak részleteket Marosvásárhely lakói.

Hétfőn délelőtt a Bolyai utca, a Főtér, valamint az Orosz Piac környékén bukkannak majd fel a Művészeti Egyetem harmadéves bábszakos hallgatói, járókelőket szórakoztató villámjelenetekkel. Az előadás a vásári bábjáték hagyományainak és európai típusfiguráinak tanulmányozása nyomán született. Vári Attila Vásári invitáció című novellájának részletével induló szövegkörnyezetben, a vidám játék egymás mellé fűzve mutatja meg a kis vásári hősök: Pulcinella, Kasperl, Vasilache, Vitéz László és Punch ördögöt, halált és szörnyet legyőző módszereit. A rövid etűdök során a hallgatóknak alkalmuk nyílik megmutatni a vásári műfaj sajátos stílusát és működési mechanizmusait, a közönséggel való találkozás során próbára teszik az improvizációs készségüket, helyzetteremtő képességüket is. A rövid jelenetek vagy szöveg nélkül, vagy klasszikus vásári szövegek felhasználásával készültek el a sajátos, és minden figurára jellemző mozgássorok beépítésével. Az előadásban fellépnek: Dőry Brigitta, Fekete Gréta, Tóth Fanni, Szabó J. Viktor, Erdős Judit Teréz.

Március 21-én a Levél utcai Stúdió 2-ben délután 6 órától is rendhagyó eseménnyel várják a nézőket a Művészeti Egyetem bábszakos hallgatói, akik középiskolások által írt szövegeket olvasnak fel és ültetnek vizuális színházi környezetbe. A Művészeti Egyetem projektjét a Marosvásárhelyi Művészeti Líceum diákjaival közreműködve Máthé Rozália, Ungvári Zrínyi Ildikó és Kozma Edit tanárnő álmodta meg. A különböző oktatási rendszerek összekapcsolása a bábszínház interdiszciplináris jellegére és kortalanságára hívja fel a figyelmet. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?