Elárverezik Grigorescu egyik Ökrösszekerét

A román és európai festőszművészet értékes darabjait lehet megszerezni Kolozsváron, a decemberi aukciót megelőző kiállításon. A karácsonyi árverezést az Artmark Aukciósház szervezi, a gyűjtemény 14-én illetve 15-én, reggel 10 és este 10 között áll nyitva a nagyközönség számára a kolozsvári City Plaza szállodában.

A kalapács alá kerülő címek közül a legértékesebb Nicolae Grigorescu román festő Ökrösszekér-sorozatának egyik darabja, a „Hazatérés a vásárból" („Întoarcerea de la târg").Intoarcerea-de-la-targ-Nicolae-Grigorescu

Az alkotás árát száz- és kétszázezer euró közöttire becsülik a szakértők. Egy másik Grigorescu-képet, a „Câmpulung-i ház"-at (Casă la Câmpulung) is megcsodálhatják Kolozsváron, és már készítheti is a pénztárcáját a 19-ei árverésre, aki hajlandó 14.000 és 24.000 € közötti összeget szánni a festményre.Plaja-la-Mangalia Nicolae-Tonitza

Nicolae Tonitza a legdrágább román festő a TOP 100 Capital szerint: az ő képei közül a Mangáliai tengerpart („Plajă la Mangalia") került be az eladásra szánt gyjteménybe, ára 25.000 – 45.000 € között mozog.Ion-Andreescu-AraturaIoan Andreescu Szántás („Arătura") című, a nemzeti örökség besorolás alá eső festménye is kiállításra kerül Kolozsváron, becsült értéke 40.000 – 70.000 €.

A híres alkotók festményei mellett extravagáns ékszerekre és dísztárgyakra is lehet majd licitálni, például egy 1930-ban készült, gyémántokkal kirakott smaragdköves gyűrűre, meg egy 1920-ból származó, aranyból, ezüstből és gyémántból megmunkált, kereszt alakú nyakékre.

A kiállított tárgyak árverése a bukaresti Karácsonyi Aukción lesz december 19-én, a Marriott Grand Hotelben.

Kimaradt?