Marosvásárhelyen tartják a Versünnep fesztivál elődöntőjét

Április 10-én, Budapesten, a Nemzeti Színházban kerül sor a Versünnep Fesztivál döntőjére. Azt megelőzően, márciusban elődöntőket szerveznek Magyarországon, valamint a határain túli magyar vidékeken. Március 24-én a Versünnep fesztivál erdélyi elődöntőjének újra a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház ad otthont.

A Versünnep Fesztiválok alkalmával a szervezők minden évben ünnepelni és emlékezni is kívánnak jelentős eseményekre. Tavaly a 225 éves magyar nyelvű színjátszást, a 150 éves Színház- és Filmművészeti Egyetemet és a 100 éve született Gáti Józsefet, az egyetem egykori legendás beszédtechnika tanárát köszöntötték, illetve József Attila 110-ik, illetve Márai Sándor 115-ik születésnapját ünnepelték, ennek megfelelően választottak előadásra műveket a versenyzők.

 Idén Tóth Árpád születésének 130. évfordulója, Pilinszky János (képünkön) születésének 95. és halálának 35. évfordulója, Babits Mihály halálának 75. évfordulója, valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója tiszteletére szervezik a rendezvénysorozatot.

A színművészek és előadóművészek, hivatásos zeneszerzők (komolyzenében felsőfokú végzettséggel, könnyűzenében szakirányú végzettséggel), valamint hivatásos hangszeres és énekes előadóművészek, zenekarok, művészeti egyetemek, valamint szakirányú oktatási intézmények hallgatói nevezhetnek be a Versünnepre, a következő kategóriákban: vers- és prózamondás, énekelt vers, versmegzenésítés. Egy nevező több kategóriában is jelentkezhet. A rendezvényre a Versünnep Alapítvány, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Bánffy György Kulturális Szalon szervezésében kerül sor.

Az erdélyi nyilvános elődöntő március 24-én, csütörtökön délután 5 órától lesz a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Nagytermében. A rendezvényre az 1 lejes, szimbolikus árú belépők a színház jegypénztáraiban, valamint a www.biletmaster.ro honlapon vásárolhatók meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?