Nézőbarát évet hirdetett az Aradi Kamaraszínház

A magyarországi színházi élet krémje lép fel idén Aradon. Haumann Péter, Kern András, Hernádi Judit, Alföldi Róbert, Presser Gábor – csak néhány név azok közül, akiket láthat a közönség az Aradi Kamaraszínház 2016-os előadásaiban. A kilencedik évébe lépett társulatnak inkább a befogadószínház jellege domborodik ki, legalábbis, ami az aradi műsortervet illeti. A kamaraszínház a többszörös díjnyertes saját produkcióit különböző nemzetközi fesztiválokon mutatja be. Más társulatokról eltérően itt az évad  tavasztól őszig tart, az idei évad nyitó előadása a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Hair című musicalje lesz. Tapasztó Ernő, a kamaraszínház vezetője sorolta fel a 2016-os év tervezett terveit.

Idén voltak már előadásaink, például a Magyar Kultúra Napján, illetve játszottunk Győrben és egyéb helyszíneken, viszont az idei évadot Aradon március 23-án és 24-én indítjuk, amikor is a temesvári magyar színház Hair című musicaljét láthatja-hallhatja a közönség, mindkét nap este hét órától a nagy színházban.

Azután Haumann Péter várjuk, április 2-án és 3-án a Szókratész védőbeszédével, majd a tatabányai Jászai Mari Színház jön április 12-én Az öldöklés istene című vígjátékkal. Megpróbáltunk nézőbarát évadot összehozni, és hál' istennek, az aradi önkormányzat megnövelte a színház támogatását, így neves előadókat és színvonalas darabokat tudunk idén meghívni, eleget téve az egyre több nagyszínházi produkciót igénylő közönség elvárásának. Lesz Kern András-koncert Lövölde tér címmel, az Igenis, miniszterelnök úr! Alföldi Róberttel és Hevér Gáborral a főszerepben. Két Orlay-produkció is szerepel műsoron, a többszörös díjnyertes A csemegepultos naplója, valamint az Egyasszony, ami az év legjobb monodrámája lett Tenki Réka előadásában.

A folyón túl Itália című előadásban olyan művészeket láthat a közönség, mint Lázár Kati, Lukács Andor, Benedek Miklós, Szabó Kimmel Tamás vagy Szabó Éva. Várjuk a békéscsabai Jókai Színházat, amellyel nagyon jó kapcsolatot ápolunk, Tege Antal, aki játszott is nálunk, ő rendezte a Mezítláb a parkban című vígjátékot, és meghívjuk a nagyváradi Szigligeti Színházat a tavaly Kisvárdán a legjobb előadásnak választott A mi osztályunk című produkcióval, és látható lesz a Lola Blau, Bartha Boróka előadásában. Szeretnénk, ha november-december körül Aradon lépne fel Presser Gábor a Dalok régről és nem régről című estjével, ezt bérleten kívül láthatja majd a közönség. Véleményem szerint csodálatos lesz majd nyáron a szabadtéri Kern-koncert is, amelyen Hernádi Judit és Heilig Gábor lesz Kern András vendége.

Milyen szempontok szerint alakították a műsortervet? A nézői igények vagy a helyszín függvényében döntöttek?

Mi a Bábszínház épületében dolgozunk, oda csak stúdió-előadások férnek be, de a közönség egyre több nagyszínpadi előadást szeretne látni. A nagy színházzal való hosszú egyeztetés előzi meg minden egyes darab időpontjának a kitűzését, de mindez függ az anyagiaktól, és persze a nézők kérését is szem előtt tartjuk. Például a Magyar Kultúra Napján, miután bemutattuk a Jávor című előadást Szőke Zoltánnal a címszerepben, nagyon sokan mondták, hogy meg szeretnék nézni a temesvári magyar színház Hair című musicaljét, amelyben játszik az aradi Éder Enikő is, és ha nem hívjuk meg, elmennek Temesvárra. Mondtuk, miért ne hívnánk meg a darabot, így lesz a jövő szerdán és csütörtökön ez az évadnyitó előadás.

Idén teljesen háttérbe kerülnek az önálló produkciók, csak mint befogadó színház működnek?

Lesz egy flamenco-estünk közösen egy budapesti társulattal, ennek már folynak a próbái. Tervezünk egy saját előadást is Harsányi Attilával a főszerepben, de a Miskolci Nemzeti Színház művésze, aki a mi társulatunknak is tagja, idén nagyon elfoglalt – szerencsére –, és attól függően, hogy ér rá, szeptember, október vagy november folyamán hozzuk össze, de kérdéses, hogy idén bemutatjuk-e. Amúgy nagyon sok „futó” előadásunk van, rengeteg fesztiválmeghívásnak kell eleget tennünk, hiszen úgy érezzük, azokat a darabokat, amelyeket létrehoztunk az elmúlt nyolc és fél évben, játszani kell.

Gáti Oszkár győri Menház Színpadán állandóan műsoron van a Rudolf Hess tízparancsolata és a Sex, drugs, gods & rock 'n'roll, a 13 című táncjátékunkat Zentára hívták meg egyebek mellett, a Gyerekességeket, amelyet hat évet játszottunk, „újramelegítjük” és visszük fesztiválokra, a Tündérit az Atelier-fesztiválra hívták meg, tehát a meglévő előadásokat érdemes játszani. Idő és pénz függvénye az, hogy lesznek-e új, saját darabok, de új produkciót mindig nehezebb létrehozni, mint előadásokat meghívni.

Ha minden jól megy, egy-két éven belül saját épületet kaphatunk a várostól, erről már folynak komoly tárgyalások, és ha ez az álmunk megvalósul, akkor már mi szabhatjuk meg a saját műsorrendünket, senki nem szólhat bele a dolgainkba, s nem kell, mondjuk, állandóan igazodnunk a nagy színház programjához.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?