Csontváry eredetiben – erdélyi premierre készülnek Csíkszeredában

Erdélyben május 7- augusztus 20 között szerveznek első alkalommal Csontváry kiállítást: a csíkszeredai Mikó-várban. A szerdán tartott sajtótájékoztatón Gyarmati Zsolt múzeumigazgató elmondta: látható lesz Csontváry Kosztka Tivadar Magányos cédrusa, és közel félszáz többi olyan képe, amely befér a múzeumajtón.

Évek korábban megszületett a gondolat, hogy Csontváryt szeretnének kiállítani Csíkszeredában – most érett meg a lehetőség is hozzá, így szerdán örömmel jelentette be Gyarmati Zsolt igazgató: szeretettel meghívja a Csontváry-kedvelőket Csíkszeredába.

Mint elmondta, sokan kérték a múzeumlátogatók közül is a vendégkönyvben, s ugyan a kiállítás időintervalluma nem túl hosszú, lendületes és színes eseménysorozattal pezsdítik majd meg a látogatókat.

A kiállítás anyagának összeválogatása egyedi, tehát nem azonos a tavalyi budapesti tárlat anyagával – tudtuk meg. 48 darab kép érkezik Csíkszeredába, de ami izgalmas, hogy ebből csak 47 Csontváry. Ugyanis egyik kakukktojás: Munkácsy festménye.

Ami gyakorlati határt szab a képek összeválogatásának: a múzeum nyílászárói. Mivel a képek sérülékenyek, nem lehet felcsavarni őket – így csak az olyan méretű képeket tudják fogadni, amelyek bekeretezve is bevihetőek a termekbe. A jó hír: a Magányos cédrus befér a múzeumba, ennél nagyobbak viszont nem. Dr. Bellák Gábor művészettörténész a kurátora a kiállításnak – ő írja a katalógust is.

A kurátorral egyeztetve az erdélyi premier szempontja, hogy életmű-kiállítás legyen. Szolnokról, Pestről, Miskolcról kölcsönözve is érkeznek képek. Gyarmati Zsolt elmondta: szerette volna hosszabb ideig nyitva tartani a kiállítást, de Pécs városa, akiktől kölcsönzik a képek zömét, immár második nyara Csontváry nélkül várja a turistáit, ezért augusztus 20-án elszállítják a munkákat.

Két védnöke van a kiállításnak: Kelemen Hunor RMDSZ-elnök és Balog Zoltán miniszter.

Mint Gyarmati elmondta: legalább 20-30 ezer látogatóra számítanak. Nagy hangsúlyt fektetnek a reklámra. Amire nagy hangsúlyt helyez a múzeum idén: azt a korosztályt, amit a legnehezebb bevonzani – középiskolások és egyetemisták -, ezért sok flash-mob-szerű, filmezős, interaktív, múzeumpedagógiai tevékenység lesz.

Mint a korábbi nagy kiállítások esetében, most is lesz Erdély-szintű diákvetélkedő a kiállításhoz kapcsolódóan, amit csütörtökön írnak ki a Communitas Alapítvány honlapján, és közös szervezésében. Az iskolánként hagyományosan 6 csapattal történő internetes vetélkedő révén a diákok Csíkszeredába szóló utat, és számos ajándékot nyerhetnek. Összekapcsolják ennek révén a kiállítást egy Székelyföld-körúttal is, ami turisztikailag is hasznos a térségnek.

A Csontváry-kiállítás költségeihez Csíkszereda város közel 200 ezer lejjel járul hozzá, az intézmény a korábbi támogatókat is maga mellett tudja.

Csontváry Kosztka Tivadar (1853 - 1919) - eredetileg gyógyszerész volt, de festői tehetséget érezve magában otthagyta állását és 41 éves korától különböző mesterektől festészetet kezdett tanulni. Rendszeresen utazott és jelentősebb képeit a Közel-Keleten festette. Mintegy száz nagyobb művet alkotott. Míg külföldi kiállításairól (például Párizs, 1907) a legnagyobb kritikusok is elismerően nyilatkoztak, Magyarországon azonban nemigen méltányolták. Talán a legismertebb festménye a Magányos cédrus. Képeinek 1963-as, székesfehérvári kiállítása óta töretlen Csontváry magyarországi népszerűsége. A magyar árverési rekordot 2012 óta 240 millió forinttal a Traui tájkép naplemente idején című festménye tartja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?