Kokárdás kamarahangversenyt adtak Csíkszeredában

Bécsi klasszikusokat és magyar ihletésű műveket tűzve repertoárjára Csíkszeredában közös hangversenyt tartott vasárnap este a Csíki Kamarazenekar és a sepsiszentgyörgyi Georgius Kamarazenekar. A kokárdát kitűző zenészeket Werner Gábor budapesti karmester vezette.

Emlékezetes fagottszóló volt a különlegessége a vasárnap este 7 órától a csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házában tartott, immár hagyományos, ünnepi kamarahangversenynek, melyen a Csíki Kamarazenekar és a sepsiszentgyörgyi Georgius Kamarazenekar együttes fellépésének örvendhettek a csíkiak. A közönséget köszöntő Werner Gábor budapesti karmester kokárdát viselt, akárcsak a zenekar tagjai. A karmester jelezte: a 1848-as forradalom és szabadságharc előtt tisztelgő koncert meghívottja Mohai Bálint, a budapesti Állami Magyar Operaház szóló-fagottosa. A fellépéshez Beethoven kevésbé ismert, István a király című nyitányát készítették elő, melyet Beethoven magyar megrendelésre komponált. De a fagott-művész megszólaltatta Shubert Rosamunda című darabját és Mozart B-dúr fagott-versenyét is a zenekar kíséretében.

A szünet után Doppler Ferenc fuvolára és zenekarra komponált Magyar fantázia című darabját adta elő a zenekar. A kolozsvári származású Farkas Ferenc egri megrendelésre írt Mátrai táncok című alkotását is bemutatta a koncert kedvéért egyesült kamarazenekar. Mint azt a karmester jelezte: a mátravidéki „ízekben” gazdag műből egy legényest, egy leánytáncot és egy cigánycsárdást hoztak el Csíkba.

Ahányszor Székelyföldre jön, Bartókot soha ki nem hagyná játszani – vallotta be a közönségnek Werner Gábor. Az Este a székelyeknél és az Ürögi kanásztánc mellé Brahms Magyar táncaiból is előadtak, valamint Liszt Ferenc Második magyar rapszódiájának szimfonikus zenekarra átírt változatát, amely a karmester szerint „szellemes, mutatós mű”, ezért is használják gyakran rajzfilmek aláfestéseiként.

Csíkszeredában az ünnepi hangversenyek sora hétfő este 7 órától a Ghymes együttes Kézfogás címmel tartott koncertjével folytatódik.

Kimaradt?