Csütörtöktől egy héten át ünnepel a marosvásárhelyi színház

A marosvásárhelyi intézményesített színház 70. évfordulóját készülnek megünnepelni a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban, ahol az egyhetes rendezvénysorozat keretében hét előadás szerepel műsoron, valamint kiállítások, vetítések, beszélgetések, kopjafaavatás, tárlatvezetés, színházi éjszakázás.

Üvegcipő: banális emberi problémák drámája

Új bemutatóval készül megünnepelni a Tompa Miklós Társulat a színház fennállásának 70. évfordulóját. Március 10-én, este 7 órakor a nagyteremben Molnár Ferenc Az üvegcipő című színművét mutatja be a társulat Mohácsi János rendezésében. A produkcióról, a próbafolyamatról Keresztes Attila művészeti vezető beszélt. Elmondta, sikerült meggyőzni Mohácsit, aki vállalta a rendezést, és akinek a személye a garancia arra, hogy jó előadást lát majd a közönség.

Család-barát előadás lesz – tette hozzá Gáspárik Attila vezérigazgató, aki arról számolt be az újságíróknak, hogy egy olyan darabbal készültek, amelyben a társulat szinte valamennyi színészének jut szerep, és amellyel méltóan meg lehet ünnepelni a 70. évfordulót, emlékezni lehet az elődökre.

A szereplők közül Berekméri Katalin elmondta, a munkafolyamat rendkívüli volt, a keresgélésre koncentráltak. Soha nem tudta, hogy így is lehet dolgozni, hogy nem esnek egymás torkának folyamatosan, hogy nem arról szól a próba, hogy milyen nehéz, holott tényleg nehéz – mondta az Adélt alakító színésznő. Korpos András, aki Sipost alakítja, elmondta, nem volt meglepetés számára, de gördülékeny volt, a díszlet kiszolgálta, a szöveg mondható, a rendezővel nagyon jól lehetett dolgozni.

Mi mindenről szól az előadás? – szögezte a kérdést a rendezőnek Keresztes. Mohácsi János szerint banális emberi problémákkal foglalkozik. A rendező mellett két testvére is a csapatban dolgozott: Mohácsi István, mint dramaturg, illetve díszlettervezőként Mohácsi András. A jelmez Remete Kriszta munkája, míg a zenét Kovács Márton szerezte.

Egykori színházigazgatók ötórai teája

A 70. évfordulóra nagyon nagy ünnepséget nem szándékoznak szervezni – ismertette a programot Gáspárik Attila, bár megünneplik a múltat, főleg arra összpontosítanak, hogy hogyan néz ki a ma, illetve milyen lesz a holnap a színház. Az ünnepségre mindenkit meghívtak, akik tagozati igazgatók voltak, a színházalapító Tompa Miklós igazgatót Gálfalvi Zsolt követte e funkcióban, ő is jelen lesz, Tóth Tamás is és még sokan mások a csütörtök esti bemutatót megelőző beszélgetésen az előcsarnokban, a Volt színházigazgatók 5 órai teája című rendezvényen.

Személyes tárgyak kiállítása

Hat órakor Tárgyak – 70 címmel nyílik kiállítás a 70 éves marosvásárhelyi intézményes színház meghatározó személyiségeinek – Kőszegi Margit, Borovszky Oszkár, Kovács György, Tarr László, Csorba András, Szabó Duci, Ferenczy István, Lohisznky Loránd – személyes tárgyaiból.

A továbbiakban a színházi előadások hangfelvételeiből játszanak le a Marosvásárhelyi Rádió Aranyszalagtárának gyűjteményéből. A Színházmoziban levítik az 1973-ban bemutatott Szerelem című előadást, amelyet Harag György rendezett, utána az előadásban szereplő Farkas Ibolyával és Kovács Leventével, mint a rendező egykori asszisztensével beszélget Keresztes Attila.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?