A Pro Cultura Siculi társulással menedzselik Csíkban a volt szakszervezeti kultúrházat

Csíkszentlélek is beszállt a csíkszeredai volt szakszervezeti kultúrház működtetésébe az új, Pro Cultura Siculi névvel létrehozott fejlesztési társulás révén, melyet csíkszeredai önkormányzat és Hargita Megye Tanácsa hozott létre. A megoldást hétfő délutáni ülésén fogadta el a megyei testület.

Pro Cultura Siculi névvel hozott létre közösségi fejlesztési társulást (ADI) Csíkszereda önkormányzata, hogy kézbe vegye a térség egyik legnagyobb művelődési házának sorsát. Erről a döntést múlt pénteken hozta meg a városi testület, február 29-i ülésén pedig a megyei testület is megszavazta, hogy átveszi a várostól az intézményt – az ADI-ba pedig Csíkszentlélek község is belépett.

A volt szakszervezetek művelődési háza ingatlanját az eddigi működtetőtől már több mint egy éve megvásárolta a város. Volt többek között olyan elképzelés is, hogy a szomszédos Nagy István művészeti iskolának adják használatba, végül a megyével való együttműködésről döntöttek. Az üzemeltetés érdekében a társulást a város kezdeményezte, a formai megoldást a megye javasolta.

Az ingatlant az új társulás nevében is jelzett, nagyszabású elképzelés terévé kívánják alakítani – egész Székelyföld javára üzemeltetni. Az ADI-ba A cél a műkedvelő együttesek megszervezése, illetve felkarolása, fesztiválok szervezése. Az új ADI kiadóként is tevékenykedhetne a térség turizmusa és kultúrája érdekében, de gazdasági tevékenységet is végezhet.

Ilyen jellegű szervezet a megyében eddig nem volt: a megyei kulturális stratégia gyakorlatba ültetését szolgálja, és más térségből is lehet jelentkezni – értékelte a vállalást a hétfői, székelyszenterzsébeti megyei tanácsülésen Borboly Csaba megyei tanácselnök.

Kapcsolódók

Kimaradt?