Molnár Levente Oscar előtt, Golden Globe után

Még egy bő hét van az Oscar-díjak átadásáig. Február 28-án (nálunk 29-ére virradóra) a Los Angeles-i Dolby Színházban nyolcvannyolcadik alkalommal osztják ki a filmes szakma legnagyobb elismerésének számító aranyozott szobrocskákat. Idén – sok-sok év után – az erdélyi magyarok különösen érintettnek érezhetik magukat a rangos esemény kimenetelében: Molnár Levente színész (aki apja révén csángó, anyja révén máramarosi, Nagybányán született, a gyergyószentmiklósi Figura Színháznál debütált és most a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának tagja) ott fog ülni Leonardo di Caprióval, Cate Blanchett-tel, Steven Spielberggel, Matt Damonnal és a többi jelölttel egy teremben.

Sok év után először magyar produkció is a legjobb idegen (értsd: nem angol) nyelvű, Oscar-várományos alkotások között van. A Saul fia című film már elnyerte Cannes-ban a Nagydíjat, Hollywoodban a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Arany Glóbuszt. A nagy utazás előtt álló, szmokingját csomagoló Molnár Leventét, a Saul fia Ábrahámját egy kolozsvári kávéházban arra kértem, árulja el, mi jut eszébe, ha azt mondom…

…Máramaros?

Berkesz.

Kisebbségi lét?

Előny.

Többnyelvűség?

Nagy előny!

Holokauszt?

Tragédia, katasztrófa, pokol. Soha többé nem szabad megtörténnie, sőt még a gondolatának sem szabad soha többé megszületnie.

Ábrahám…

Élet.

Kolozsvári Állami Magyar Színház?

Minőség.

Filmforgatás?

Hűűű! Paramparam! (nevet)

Golden Globe?

Érdekes. Élmény. Jó. Elfelejteni!

Szakmai irigység?

Jelenlétét tagadni tévedés. Azt szokták mondani a multinacionális cégekre, hogy kompetitivitás jellemzi őket. Egy színházban ez talán még fokozottabb. Hajtóerőként is tud működni, mindaddig, amíg egészséges mennyiségben van jelen, és nem mérgezi annak a lelkét, aki ezt az érzést megéli.

Család?

Fontos. A legjobb.

Legjobb barát?

Dzsumbuj, a kutyám. (nevet) De most ezzel az összes legjobb barátomat megsértem!

A három legjobb dolog a világon?

Madártej. Sajtos nokedli. Kávé, konyak és egy pohár víz, itt vagy szinte akárhol.

Monostor?

Kulturális ajánlat hiánya.

Szerelem?

Az embert jobbá tudja tenni a jó pillanataiban. Ki ne hagyja senki!

Egy tökéletes nap?

Ennek rengeteg verziója van: lehet egy jó munkával eltöltött nap, de egy nagy lustálkodással, vagy a család körében eltöltött nap is tökéletes.

Oscar?

Oszkár a gyerekkori barátom Berkeszről, aki sokat biciklizik. (hahotázva nevet) Én sem értem, hogy tud valaki annyit biciklizni! Meg volt Oszkár nevű osztálytársam is. Egy név, amire egy aranyozott szobrocskát kereszteltek el.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?