A helység kalapácsából készített egyéni műsort Molnár Bence

Petőfi Sándor eposzparódiája, A helység kalapácsa nyomán készítette el egyéni műsorát Molnár Bence. A fiatal színész a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színházban mutatja be produkcióját február 19-én, pénteken.

Február 19-én, péntek este 7 órától a Figura stúdiótermében kerül bemutatásra Molnár Bence egyéni műsora, a Kifordulás, mely Petőfi Sándor eposzparódiája, A helység kalapácsa nyomán készült.

„Többet megtudhatsz másokról egy óra játék, mint egy év beszélgetés alatt.” (Platón) – ez az előadás mottója, és lényegében erről szól ez a játékos egyéni műsor, melynek központi témája maga a játék fogalma. Valószínűleg ezért is játszható szinte bárkinek, mivel életkortól, kultúrától, ízléstől függetlenül minden emberben közös a játékkedv. Ezt a közös nevezőt próbálja előhozni a nézőkből időről időre az alkotó, és a több mint ötven előadás tapasztalata azt mutatja, hogy ez a bizonyos játékkedv mindenkiben benne van.

Ennek a játéknak tökéletes alapul szolgál Petőfi Sándor: A helység kalapácsa című eposzparódiája, mely már önmagában is rendkívül játékos. Az előadás során a színész egymaga jeleníti meg Petőfi karaktereit, kalapokkal, s egyéb stilizált kellékekkel, időnként pedig a nézőket is bevonja a komikus viszonyrendszer megteremtésébe. Az eredeti történet tetőpontján azonban az előadó váratlanul megszakítja a cselekmény prezentálását, és ezzel kezdődik a valódi játék. Kifordulnak a karakterek eredeti jellemvonásaikból, ezáltal megváltozik a történet, majd kifordul a stílus is a nézők reakcióihoz igazodva, és ezt követően egyre merészebb és váratlanabb fordulatok következnek. Végül megjelenik maga Petőfi is, hogy aztán a vele folytatott polémia során elhangozzék az egész Kifordulás tanulsága, mintegy játékos utat mutatva a jövő generációinak.

Néhány szó az előadóról

Molnár Bence 1990-ben született Budapesten. A Fóti Waldorf Gimnáziumban érettségizett 2009-ben, 2012-ben végzett színész szakon, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen, Bíró József osztályában, majd ugyanitt elvégezte a mesterképzést is 2014-ben. 2012-től a kolozsvári Váróterem Projekt független társulat, 2014 őszétől pedig a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház tagja.

A vendégjátékra a jegyek ára 15 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 10 lej.

5 fős csoport esetén a jegyek ára kedvezményesen 12 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 8 lej. Csoportkezdvezmény csak az elővételben megváltott jegyekre érvényes. Jegyek válthatók munkanapokon 10 és 16 óra közt a Figura jegyirodájában, vagy előadás előtt a helyszínen. Telefonos helyfoglalás munkanapokon 10 és 16 óra közt a 0752-227-011-es telefonszámon.

Kimaradt?