Világörökségi listára terjesztik Verespatakot

Felkerült az UNESCO világörökségi jegyzékének romániai várományosi listájára Verespatak – közölte pénteken honlapján a kulturális minisztérium. A várományosi listára való felkerülés a tulajdonképpeni világörökségi jelölés előfeltétele.

A minisztérium közlése szerint Verespatak öt követelménynek felel meg a világörökségi listára való felkerülés feltételei közül. Vlad Alexandrescu miniszter szombaton bemutatja azt a munkacsoportot, amely összeállítja a Fehér megyei település jelölési dossziéját, és ismerteti azokat a tervezett intézkedéseket, amelyek segítségével teljesülnek majd a felvétel további kritériumai is.

Mint ismert,  2010-ben – Kelemen Hunor RMDSZ-elnök kulturális miniszteri mandátuma idejében – több civil szervezet kezdeményezte, hogy a kulturális tárca terjessze fel a Fehér megyei települést az épített örökséget védő UNESCO-listára. Ezzel ugyanis megakadályozható, hogy a Rosia Montana Gold Corporation megvalósítsa Verespatakon a bányanyitási terveit.

A bányatervet támogató helyi önkormányzat már 2010-től ellenezte Verespatak felkerülését az UNESCO-világörökség listájára. Beleegyezésük nélkül nem lehetett felterjeszteni a települést a listára, mert a helyhatóság kötelessége az örökség karbantartása és az erről szóló menedzsmentterv elkészítése.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?