Éles konfliktus a kolozsvári Ecsetgyár művészei között

Konfliktus alakult ki a Kolozsvár egyik legfontosabb brandépítő tényezőjének számító Ecsetgyár művészei között. Három képzőművész ugyanis – Berszán Zsolt, Teodora-Daria Dumitrescu és Florian-Liviu Ștefan – az Ecsetgyár Föderáció többi művészének tudta és engedélye nélkül, saját nevében levédette az Európai Unió Szellemi Tulajdonjogi Hivatalánál (OHIM) az „Ecsetgyár” márkanevet és a művészeti központ évek óta használt logóját.

Az Egyetgyár Föderáció igazgatótanácsa (név szerint Szakáts István elnök, Corina Bucea, Miki Braniște, Diana Marincu, Ciprian Mureșan, Mihai Pop, Rarița Zbranca) sajtóközleményben ítélte el a három szakadár művész lépését. „60 művész, kiállító és kulturális menedzser 6 évi erőfeszítésére volt szükség, hogy az Ecsetgyár Románia egyik legjelentősebb független, vizuális művészeti és előadóművészeti helyszínéné váljon” – írják a fent említett igazgatótanácsi tagok.

Felidézik, hogy az elmúlt hat év alatt 1500 rendezvény (kiállítás, színházi előadás, alkotóműhely, továbbképzés, filmvetítés, fórum, performansz stb) helyszíne volt az Ecsetgyár, mindez több mint hatvanezer nézőt vonzott, a Facebook-kedvelések száma pedig elérte a 8000-et. A kolozsvári művészeti központnak külföldön is híre lett, a The New York Times, a Huffington Post és a Phaidon is írt róla.

Mindez alatt az itt tevékenykedő művészi közösséget a 2009-ben alakult Ecsetgyár Föderáció  képviselte. A Berszán Zsolt, Teodora-Daria Dumitrescu és Florian-Liviu Ștefan körül kialakult csoportosulás azonban ez év elején különvált, és titokban bejegyeztette az Ecsetgyári Művészek Egyesületét és az Ecsetgyári Galériák és Művészek Egyesületét.  „Ez az eljárás az Ecsetgyárban működő szervezetek és művészek nagy többségének tudta nélkül történt, figyelmen kívül hagyva a kollegialitás és átláthatóság követelményeit, emiatt elfogadhatatlan számunkra – írják a Föderáció vezetői, hozzátéve, hogy az Ecsetgyár márkanév bejegyeztetése is titokban, a Föderáció tudta nélkül történt, a 2010-től használt közös logó levédetése pedig törvénybe ütköző cselekedet.

Az ügy kapcsán megkerestük a „szakadárok” hangadóját is. Daria Dumitrescu (képünkön) az Ecsetgyárban működő Sabot Galéria igazgatója (a Sabot Galéria is az Ecsetgyár Föderáció egyik tagintézménye). Kérdésünkre, hogy miért jegyeztették be a Föderáció tudta és engedélye nélkül, saját nevükre a márkanevet, azt válaszolta: „azt tapasztaltuk, hogy a Föderáció , amelynek átlátható módon a művészközösség minden tagjának érdekeit kellett volna védenie, visszaéléseket követett el”.

Daria Dumitrescu azzal vádolja a Föderáció vezetőit, hogy az Ecsetgyár egész művészközössége nevében pályáztak bizonyos támogatási összegekre, de a beérkezett összeget 4-5 egyesület között osztották el. „A Föderáció oda jutott, hogy legálisan 9 ember vezetése alá került, akik ugyanazokat a közös érdekeket tartották szem előtt, de nem képviselték a művészközösség nagy többségét.”

A Sabot Galéria igazgatója azt is sérelmezi, hogy az Ecsetgyár márkanév alatt egyre hangsúlyosabb szerepet kaptak az előadóművészetek, háttérbe szorítva mintegy 30 vizuális művészt és 9 galériát. Véleménye szerint „az Ecsetgyár Föderációnak ma már nincs joga az egész közösség nevében beszélni”. Arra a kérdésünkre, hogy szerinte ők, akik a többieket megkerülve jegyeztették be a márkanevet, legális képviselőknek érzik-e magukat az egész művészközösség előtt, azt válaszolta: ők csak „használni és megvédeni” akarják az Ecsetgyár márkanevet, az egész közösség javára, mint „egy közös esernyőt”.

„Az Ecsetgyár Föderáció egy jogi bonyodalom, amit azért tartanak fent ilyen formájában, hogy egy szűk csoport érdekeit védeni tudják” – állítja Daria Dumitrescu. Elmondása szerint a pályázatokat az Ecsetgyárban működő összes galéria és alkotóműhely nevében írták meg, de amikor a pénz elosztására került a sor, akkor „csak egyesek” kaptak belőle.

A vádakra válaszképpen Szakáts István, a Föderáció elnöke (képünkön) eljuttatott szerkesztőségünkhöz egy belső, finanszírozásról szóló dokumentumot, arra kérve, hogy a finanszírozási összegek számadatairól tartsuk tiszteletben a titoktartást. A táblázat szerint egy párizsi művészeti aukcióból befolyt összeget (több mint százezer euróról van szó) 33 felé osztották el, a legnagyobb összegű támogatást éppen az a Sabot Galéria kapta, amelynek igazgatója a finanszírozásokból való kirekesztettségről panaszkodik.

„Már meguntuk, hogy állandóan abban a szerepben legyünk, hogy ők vádolnak, mi pedig igazoljuk magunkat. Ezt csináltuk 5 évig. Ami a mi közleményünkben van, az mind papírokkal igazolható” – zárta le mondandóját Szakáts István, az Ecsetgyár Föderáció elnöke. Hozzátette: a Föderáció peres úton fog érvényt szerezni igazának.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?