Farsangi szokásokat elevenített fel a Maros Művészegyüttes

Farsangi hagyományokat megörökítő fotókiállítás megnyitójával, majd farsangi szokásokat bemutató, vidám táncos műsorral ünnepelte a magyar kultúra napját péntek este a Maros Művészegyüttes.

Bálint Zsigmond fotóművész, a Marosvásárhelyi Marx József Fotóklub tagja a ’80-as és a ’90-es években, majd 2010-ben Kibéden fotózta a farsangi szokásokat, és most ezekből válogatott egy kiállításravalót. Bemutatva a 20-30 esztendeje és a néhány éve készült fotókat, az látható elsősorban, hogy hogyan alakultak a kibédi farsangi játékok az utóbbi  20-30 évben.

A szokások nem változtak, csak a szereplők – tette hozzá Bálint Zsigmond, aki elmondta, egyes képeken a felnőttek melletti kisgyerekek egy következő sorozaton már felnőttként jelennek meg, illetve az akkori apák, mára nagyapákká váltak.

A kiállítás anyagához csatolta a saját feényképeit Barabási Attila Csaba is, a Maros Művészegyüttes igazgatója, aki szintén lelkes fotográfus, és kibédiként őt is megihlette szülőfaluja szokásvilága. A tárlatnyitóra dr. Barabás László néprajzkutatót is meghívták, aki azonban nem lehetett jelen, az erre az alkalomra írt szövegét Lengyel Ildikó az együttes művésze olvasta fel. A farsangi hagyományok szorosan kapcsolódnak a magyar kultúrához – fogalmazott a néprajztudós, részletesen kifejtve, hogy milyen szerepet töltenek meg a néphagyományok, a népi játákok egy közösség életében, kultúrájában.

Az est második felében az Itt a farsang, áll a bál című legújabb műsorát mutatta be a Maros Művészegyüttes. A zenés-táncos, humoros produkciót Füzesi Albert rendezte. A szórakoztató jellegű előadásban mezőmadarasi, nyárádselyei, sóvidéki, küküllőmenti és szászcsávási táncokat is láthattak a nézők, illetve olyan humoros jeleneteket is, amelyeket többet között a mezőfelei betyárok, farsang temetések, cigányjóslatok tesznek szórakoztatóvá. A műsorban színpadra lépett Gyepesi László is, a 2015-ös Széllyes Sándor népdalvetélkedő győztese, aki Széllyes Sándor rigmusai közül adott elő egy csokorravalót.

A táncos-humors előadást megelőzően a magyar kultúra napja alkalmából Barabási Attila Csaba, a Maros Művészegyüttes igazgatója, Ábrám Zoltán, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Maros megyei alelnöke, Bíró Zsolt, a Magyar Polgári Párt elnöke, Soós Zoltán, Marosvásárhely magyar polgármesterjelöltje és Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke szólt az egybegyűltekhez, osztotta meg ünnepi gondolatait. 

Kimaradt?