Közösen ünnepli a magyar kultúrát Nagyvárad, Margitta, Debrecen és Berettyóújfalu

Nagyvárad és Berettyóújfalu 15 éve ünnepli közösen a magyar kultúra napját, a Bihar megyei Margitta és a hajdú-bihari Debrecen (előbbi Berettyóújfalu, utóbbi Nagyvárad testvérvárosa), idén csatlakozik a közös ünnepléshez.

Nagyváradon, Margittán és Berettyóújfaluban már január 19-én, Debrecenben január 20-án kezdődnek az ünnepi programok, a január 22-i a magyar kultúra napja – mikor is azt ünnepeljük, hogy Kölcsey Ferenc ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását – az elmúlt években többnapos rendezvénysorozattá nőtte ki magát.

Berettyóújfaluban egyre bővül az ünneplésbe bekapcsolódó egyesületek köre, hiszen minden korosztálynak szeretnék megmutatni a megőrzött hagyományokat, mondta Muraközi István, a város polgármestere, aki programjaikat részletesen a jelenlévők figyelmébe ajánlotta, köztük a január 20-i rendhagyó irodalomórát, melyen a nagyváradi Molnár Judit közíró és Szűcs László, a Várad művészeti és irodalmi folyóirat főszerkesztője tart majd az Arany János Gimnáziumban.

Pocsaly Zoltán, Margitta polgármestere többek között a Berettyó-parti város Helios fotóklubjának január 19-i kiállítását említette, mellyel egybekötve a Debreceni Fotóklub könyvadományait is átadják a Horváth János Elméleti Líceumnak.

„Közös az anyanyelvünk és a kultúránk, bár politikai okokból egy határ két oldalán élünk” – mondta Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere, aki a cívis város programjai között említette többek között az idén 150 éves Csokonai Színház január 22-i ünnepi estjét  és László Ákos Partiumból elszármazott grafikusművész január 21-i kiállítását is.

A nagyváradi rendezvényeket – melyeknek, mint Huszár István alpolgármester elmondta, fővédnökei Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, illetve Rácz Róbert Hajdú-Bihar megyei kormánymegbízott, védnökei pedig Biró Rozália szenátor és Muraközi István – Kecse Gabriella programfelelős ismertette. Mint mondta, Váradon is minél szélesebb korosztályt vonnának be az ünnepi programokba, így például a Szacsvay Imre Általános Iskola is csatlakozik a berettyóújfaluiakhoz (a technika eszközeivel) az Együtt szaval a nemzet kezdeményezéshez január 22-én, ugyanaznap nyitják meg a várban a gróf Bánffy Miklós életútját és művészi pályaképét bemutató kiállítást, é aznap lesz a Jakobovits- illetve a Magyar Kultúráért díjak átadása is a gálaest keretében.

A négy város rendezvényeik részletes programját itt olvashatják.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?