Több helyi támogatást várna az Osonó Színházműhely

Sérelmezni az Osonó Színházműhely vezetője, hogy a sepsiszentgyörgyi önkormányzat mindössze 3, a Kovászna megyei tanács pedig 4 százalékkal járult hozzá a társulat költségvetéséhez, holott a társulat tevékenységének 23,5%-a Sepsiszentgyörgyön zajlott olyan körülmények között, hogy a városban nincs se székhelyük, se raktáruk. 

Eseményekben gazdag évet zárt a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely, számolt be Fazakas Misi (képünkön). A társulat vezetője évértékelőjében rámutatott, hogy viszonylag kevés román állami pénzből gazdálkodtak, de kötelességüknek tartották elszámolni a kapott pénzzel és tevékenységükkel. Ez szerint az elmúlt esztendőben egy bemutatót tartottak, de előadásukat két kontinens 15 országának 52 településén 133 alkalommal játszották. Emellett tartottak 121 közönségtalálkozót, szerveztek három drámatábort és nyolc egyéb oktatási szociális tevékenységet. Az Osonó Színházműhely tavaly összesen 6365 nézőnek játszott és előadását négy nemzetközi díjjal is jutalmazták, összegzett Fazakas Misi.

Hozzátette, a társulat 152.000 lejből gazdálkodott, ennek csaknem egyharmadát a külföldi előadások bevétele képezte, 20 százalékát a műhelyfoglalkozások ellenértéke, 16 százalékát a magyarországi Tiszta Forrás Alapítvány biztosította.  A társulat költségvetésének több mint felét önerőből generálta, a pénzalapok 65 százaléka külföldről származott. Az Osonó vezetője ugyanakkor sérelmezte, hogy a sepsiszentgyörgyi önkormányzat mindössze 3, a Kovászna megyei tanács pedig 4 százalékkal járult hozzá a társulat költségvetéséhez, holott az Osonó tevékenységének 23,5%-a Sepsiszentgyörgyön zajlott olyan körülmények között, hogy a városban nincs se székhelyük, se raktáruk.

Fazakas Misi szerint a helyi támogatás tavaly 4000 lejt jelentett, de ha az Új Stúdióban szeretnének egy előadást tartani, ami be-, és leszereléssel együtt hat órát jelent, akkor az 500 lejes órabérrel a támogatást egy alkalommal szinte vissza is fizetik. „Ezen valamilyen módon változtatni szeretnénk, mert azt látjuk, hogy számos dán, holland, osztrák városban, de néhány hazai településen is sokkal jobban méltányolják azt, amit teszünk” – mondta kissé keserűen Fazakas Misi. Hozzátette: emiatt a román-magyar problémát boncolgató „Ismeretlen barátok társasága avagy Piknik egy japán szőnyegen” című produkciót kénytelenek voltak Csíkszeredába költöztetni, ahol termet és támogatást is kaptak.

Januárban Kovásznán és Gelencén játszanak, februárban a román színházzal a Bányavakságot viszik színre Catinca Drăgănescu rendezésében, márciusban a tavalyi visszahívásoknak tesznek eleget Erdélyben, Magyarországon, Kárpátalján és Ausztriában, áprilisban háromhetes Bukarest környéki turnéra mennek, májusban Skóciában tartanak műhelyfoglalkozásokat, júniusban filmforgatásba kapcsolódnak be, a nyáron skóciai fesztiválon vesznek részt – vázolta az idei terveket az Osonó vezetője.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?