Advent a marosvásárhelyi színháznál: színes műsorkínálat és adakozás

A tavalyi sikeres akciója után a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata idén is megszervezi az ünnepi ajándékgyűjtést. A múlt évben a társulat két színésze, Benő Kinga és Korpos András kezdeményezte azt a jótékonysági gyűjtést, amely révén marosvásárhelyi árva gyerekek kaptak karácsonyi ajándékot.

A Nemzeti Színház két társulatának előadásai előtt, a Nagyterem előcsarnokában, illetve a kisterem előtti várakozóban a nézők a tárgyak begyűjtésére elhelyezett dobozokat találhatnak.

Ezekbe helyezhetik el a könyvekből és játékokból álló adományokat a gyerekek számára. A Tompa Miklós Társulat két színésze pedig Mikulásnak és manócskának öltözve osztja majd szét az adományokat a vásárhelyi rászoruló gyermekeknek. Aki teheti, csatlakozzon az akcióhoz! –kéri a társulat szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.KOMUVES KELEMEN foto Rab Zoltan 01

A marosvásárhelyi színház egyébként az adventi időszakot is színes műsorkínálattal kezdi: december hónap első napján Szörényi Levente és Bródy János rockballadájának megtekintésére várjuk a Szabó Ernő bérletek tulajdonosait. A Kőműves Kelemen című zenés produkció december 1-jén 19 órakor tekinthető meg, a fennmaradt helyekre jegyek is válthatók a Kultúrpalota jegyirodájában keddtől péntekig 12.00-17.30 között (telefon: 0265261420 és 0372758230), valamint a színház jegypénztárában keddtől péntekig 12.00-15.00 óra között lehet váltani. Internetes jegyváltás: www.biletmaster.ro.Bolcs Nathan foto Bartha Laszlo-2

A Mikulás-ünnep közeledtével G.E. Lessing Bölcs Náthán című drámai költeménye december 4-én, 19 órakor kedvezményesen tekinthető meg. A kedvezmény a Kultúrpalota jegyirodájában, illetve a színház jegypénztárában igényelhető: egy színházjegy megvásárlása esetén egyet ajándékba kap a vásárló.

A Bölcs Náthán különleges hangulatú előadás, amely távoli vidéken és távoli múltban játszódik, cselekménye hátterében az eszmék párbeszéde zajlik.
Tolerancia és toleranciahiány, emberség és az emberség hiánya között vívódnak a szereplők.Csardaskiralyno Kolozsvari Magyar Opera

A Kolozsvári Magyar Opera december 3-án 18.00 órától a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház nagytermében bemutatja Kálmán Imre Csárdáskirálynő című operettjét. A minden idők legtöbbet játszott magyar zenés alkotás karmestere Kulcsár Szabolcs, rendezője pedig Selmeczi György. Az operett zenei anyagát már a korabeli kritikusok is méltányolták. Kiemelték azt, hogy Kálmán a Csárdáskirálynőben ötvözni tudta a bécsi keringőt és a magával ragadó, temperamentumos magyar zenét. A remek számok nemcsak a népszerűséget biztosítják, de igazi zenei élményt is nyújtanak.

,,Selmeczi Györgynek sikerült mindaz, amit csak a hagyományhoz való jó viszony eredményezhet. Olyan új operett született, amely merít a korábbi feldolgozásokból s helyenként az elődök játékából is, mégsem esik az epigonizmus gyanújába" – fogalmazott Demény Péter író, újságíró az előadásról.SZERETOK Incze Ildiko

Incze Ildikó színésznő önálló előadására december 2-án, 19.30 órakor kerül sor a Kisteremben. A Szakonyi Károly és Gyurkovics Tibor által írt Szeretők című színpadi összeállítás az asszonyi sorsról szól, többek számára ismerős kérdésköröket feszeget: Lehet-e meghátrálni a fellobbanó szerelem elől? Nem végzetszerű-e a találkozás egy nyári estén valamely társaságban nő és férfi között? A férjes asszony maga sem érti, miféle erőnek enged, noha érzi a veszélyt, mégis kockáztat a szenvedélyes szerelemért. A férfit azonban hivatástudata elrabolja tőle. Véget ér-e ezzel a szerelem? Mindkettőjükben? Vagy csak a férfiban? És a nőben tovább izzik a fájdalmas, szép emlék?

Kimaradt?