Székelyföldi Képzőművész Szövetség megalapításáról szavaztak Gyergyószárhegyen

Jogi szerveződésként képviseltetnék magukat a székelyföldi képzőművészek – ez a stratégiai gondolat fogalmazódott meg a hétvégén tartott II. Szárhegyi Képzőművészeti Konferencia zárógondolataként.

A Székelyföldi Képzőművész Szövetség létrehozásának gondolata vetődött fel a hétvégén, a gyergyószárhegyi alkotóközpontban tartott II. Képzőművészeti konferencián.

A Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Alkotóközpont kapcsán a jelenlevők arról szavaztak: igénylik egy olyan saját szervezet létrejöttét, amely feltérképezi, és a Szárhegyi Alkotóközpont segítségével támogatja a székelyföldi képzőművészeket pályázati lehetőségekkel, rezidenciaprogramokkal, a meglévő kapcsolati tőkével. Ezt a résztvevők 95 százaléka igennel szavazta, hárman tartózkodtak – tudtuk meg a szervezőktől. A folyamat hosszas lehet a bejegyeztetésig, az elkövetkezőkben az intézmény előbb a székelyföldi érintettektől igyekszik megtudni, hogyan gondolkodnak erről az ötletről – mondta a Maszolnak Ferencz Zoltán, az Alkotóközpont művészeti vezetője.

A konferencia témáját a Székelyföldi művésztelepek jövőbeni stratégiai megoldásainak a megvitatására élezték ki a szervezők.

Digitális archívumot is létrehoznának

A tanácskozás elején Czimbalmos Attila, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ menedzsere beszámolt a 2015-ös tevékenységéről, majd Ferencz Zoltán képzőművész, az intézmény művészeti vezetője vázolta a jövőbeni képzőművészeti tevékenységi terveket, beleértve az új elképzelt fő irányvonalat, valamint a digitális archívum létrehozását, amelyben a természet-művészeti, meg egyéb efemer munkák archiválását is meg lehet oldani. A meghívott előadók beszámoltak a Székelyföldön működő alkotótelepek jelenlegi helyzetéről, valamint az általuk elképzelt jövőbeni irányvonalakról.

Túros Eszter művészettörténész művészetfilozófiai szemszögből tárgyalta mindazt a problémát, ami minden művésztelepre kivetíthető. Melyek azok az eszközök, amelyek rendelkezésünkre állnak ahhoz, hogy érvényes módon, hitelesen tudjunk megragadni egy ilyen komplex problémát, amit például a negyvenéves Szárhegyi Művésztelep jelent? – tette fel a kérdést, amelyről a konferenciát záró kerekasztal-beszélgetésen vitáztak a résztvevők.

A konferencián továbbá előadást tartottak: Tordai S. Attila kurátor (a tranzit.ro-ról), Székedi Ferenc publicista (a Fórum 15-ről), Berze Imre képzőművész (a Pulzus és Zereda művésztelepekről), Botár László képzőművész (a FreeCamp művésztelepről), Kispál Attila és Kispál Evelin (a Magma Galériáról), Pál Ágota és Szőcs Barna (a PAG Galériáról), Péter Alpár képzőművész (a Nagy Telep művésztelepről), Pokorny Attila képzőművész (a Kastélypark-művésztelepről), Ütő Gusztáv képzőművész (a Zabolai Tájmisztika Műhelyről).

Kimaradt?