A szórványvidékek magyar közösségei szeretik Chopint


-A A+Nyolc megyét felölelő zongorahangverseny-sorozatot zárt a hétvégén az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége. 

A Szereti ön Chopint? című komolyzenei műsort november 25 – december 12. között Thurzó Zoltán Magyar Kultúra-díjas zongoraművész előadásában hallhatták a szórványvidékek magyar közösségei. A hetvenperces zongoraest során Liszt Ferenc és Frédéric Chopin darabokat hallhattak az érdeklődők Brassóban, Déván, Nagyenyeden, Nagybányán, Besztercén, Temesváron, Aradon és Medgyesen.

„Szövetségünk mindig is hangsúlyosan foglalkozott a társadalmi kérdésekkel, hiánypótló rendezvényekkel szólította meg a magyar közösség specifikus csoportjait: a mostani zongorahangverseny-sorozat is a komolyzene népszerűsítéséhez járult hozzá, akárcsak a nyári Virtuózok előválogató és koncertsorozat” – összegzett Bodor László, az RMDSZ programokért felelős ügyvezető elnöke. 

Elmondta, a műsorral ugyanakkor olyan hiányosságokat is pótoltak, amelyek elengedhetetlen részei a magyar identitástudat megélésének, illetve az RMDSZ szórvány cselekvési tervében megfogalmazottaknak – a kulturális kínálat bővítése a szórványvidékeken – is eleget tettek.

Telház előtt játszottak

Az ügyvezető elnökség munkatársa, a programot koordináló Kovács Zsolt értékelőjében rámutatott, az az előfeltételezés, miszerint a szórványvidékeken komoly igény mutatkozik a magyar kulturális programokra, bebizonyosodott: a Szereti ön Chopint? című hangverseny-sorozatot a legtöbb helyszínen teltházzal játszották, ami annak is köszönhető, hogy a megyei és területi szervezetek munkatársai, az egyházak képviselői hathatós munkájukkal segítették a helyi szintű lebonyolítást. Érdekességként kiemelte Európa legnagyobb emeleti templomát Temesváron, valamint a medgyesi, nagyenyedi és aradi templomokat, ahol azok fennállása óta ez alkalommal játszottak először zongorahangversenyt. 

„A szórványkörút tervezésekor a leginkább arra kerestük a választ, a műsornak, amelyet körbeutaztatunk, milyen kritériumoknak kell megfelelnie: az adventi készülődéshez mi sem illik jobban, mint egy olyan helyszín, ahol a hallgatóság békére lelhet, illetve egy olyan gyertyafényes bő óra, amely a maga harmóniájával ragad el” – fogalmazott Kovács Zsolt. 

Thurzó Zoltán zongoraművész előadásával Liszt Ferenc és Frédéric Chopin szoros barátságára, illetve azokra a párhuzamokra reflektált, amelyek mindkettőjük művészetében meglelhetőek. „Liszt és Chopin zeneszerzők műveikben az általuk megélt világot harmonizálták úgy, hogy annak központi figurájaként az embert határozták meg. A hetvenperces játék során a hallgatóságot kézen fogva vezetem a zene világában, megnyugvásra intem, kiszakítva őket a hétköznapi rohanásból” – érvelt a műsorválasztás mellett a rangos versenyek győztese és díjazottja. 

Thurzó Zoltán korosztályában a legaktívabb zongoraművész, avatott tolmácsolója a zongorairodalomnak. Tehetségére nagynevű zeneszerzők is felfigyeltek kiskora óta, több zeneművet is dedikáltak neki. Rendszeresen tart zongoraesteket különböző zártkörű rendezvényeken, fesztiválokon, rangos kulturális eseményeken, helyszínavatókon és egyházi rendezvényeken. A nagyváradi vár eddigi történelmében elsőként, 2015 októberében ő tartott a helyszínen zongorahangversenyt.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X