Golden Globe-ra jelölték a Saul fiát

A Saul fia című filmet, Nemes Jeles László rendezését Golden Globe díjra jelölték a legjobb idegen nyelvű alkotások között. A filmet támogató Magyar Nemzeti Filmalap büszke a rendezőre és az alkotás eddigi nemzetközi sikerére.

Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók (HFPA) szervezete csütörtökön hozta nyilvánosságra a jelölteket. A legjobb idegen nyelvű filmek között szerepel még a Mustang (francia), a Legújabb testamentum (belga-luxemburgi-francia), a The Club (chilei) és a The Fencer (finn-német-észt) című alkotás.

A Golden Globe honlapja szerint a Saul fia a harmadik magyar jelölt film a Redl ezredes (1986) és a Hanussen (1989) után, magyar alkotásnak eddig nem sikerült elnyernie a díjat. A Magyar Nemzeti Filmalap közleménye is kiemeli, hogy csaknem három évtized után jelölt újra magyar filmet a HFPA Golden Globe díjra. "Büszkék vagyunk a Saul fiára és elsőfilmes rendezőjére, aki alkotásával számos nagy elismeréssel járó nemzetközi díjat elnyert. A filmalap támogatásával már megkezdődtek Nemes Jeles László nagy érdeklődéssel várt következő filmjének, a Sunsetnek az előkészületei, a forgatás a tervek szerint már jövőre elkezdődhet" – idézi a közlemény Havas Ágnest, a filmalap vezérigazgatóját.

A Laokoon Filmgroup gyártásában készült alkotás vezető producere Sipos Gábor és Rajna Gábor, főszereplője Röhrig Géza. Nemes Jeles László Magyarországon már több mint 94 ezren látták és továbbra is megtekinthető, műsoron van a Mozinet forgalmazásában. A franciaországi mozikban novemberben három hét alatt több mint 157 ezer néző volt kíváncsi a filmre - olvasható a közleményben.

Az Oscar-díj után a második legfontosabb amerikai filmes elismerésként számon tartott Golden Globe díjakat január 10-én adják át immár 73. alkalommal Los Angelesben. A díjakról szavazó HFPA magyar tagja Návai Anikó.

Kapcsolódók

Kimaradt?