A Spectrum Színház is színre viszi a Nyinát

Új bemutatóra készül Marosvásárhelyen a Spectrum Színház. Török Viola rendezésében Matei Vișniec, Franciaországban élő román drámaíró Nyina, avagy a kitömött sirályok törékenységéről című drámáját viszi színre a társulat december 17-én, csütörtök este 7 órától. A darabot nemrég a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház is bemutatta, erről itt írtunk.

Csehov Sirályának továbbgondolása Vișniec darabja, amelyben a szerelmes hősök tizenöt év múlva újból összetalálkoznak és olyan kérdések fogalmazódnak meg, mint: tud-e valaki Nyina nélkül élni? És vele? De ugyanakkor az is felmerül, hogy Nyina kivel tud, vagy kivel akar élni? Egy szerelmi háromszögről van szó, amely akkor is, most is foglalkoztatja az emberiséget, hiszen a szerelem mindig korszerű téma.

A Spectrum Színház az Anton Pavlovics Csehov Sirály című drámájából készült produkciót tavasszal mutatta be, most annak hangulatában folytatja Török Viola rendező a Vişniec-darabot – hangzott el a pénteki sajtótájékoztatón. Bár a szereplők egy része megváltozott, formailag és zeneileg is ugyanahhoz a hangulathoz szeretne kapcsolódni a rendező. Ugyanabban a környezetben játszódik, történetileg is ugyanott folytatódik, ahol a Sirály abbamaradt.

Matei Vişniec kortárs drámaíró a Sirályban megismert Nyina és a két hozzátartozó férfi szerelmének szálát bonyolítja tovább, abból indul ki, hogy Trepljov második öngyilkossági kísérlete (főbe lövi magát, ezzel végződik a Csehov-darab) sem sikerül, él tovább a birtokon egyedül. Tizenöt évvel később megjelenik Nyina, és próbálják átbeszélni az életüket, érzéseiket. Időközben megjelenik Nyina másik szerelme, Trigorin is – aki miatt annak idején otthagyta Trepljovot, s akivel azóta együtt él –, így már hárman beszélik meg a múltat, a jelent és a lehetséges jövőt.

A darab nem csak azért érdekes, mert egy másik perspektívából mutatja be a szerelmi háromszöget, hanem mert folyamatosan reflektál a csehovi történetekre: a Sirályban felvetődött problémák itt kibeszélésre kerülnek, régi kérdésekre keresik a választ, és az éveken át homályban maradt titkokra is fény derül.

Ez a történet a nagy orosz forradalom idején játszódik, így szó esik arról is, hogy hogyan kapcsolódik a magánélet a politikához, mi köze a művészsorsnak a történelemhez. 

Az előadás bemutatóját december 17-én, csütörtökön 19 órától tartják, majd másnap megismétlik az előadást, ugyancsak 19 órától. Az előadásra elővételben jegyet vásárolni lehet a www.biletmaster.ro honlapon, valamint a Spectrum Színház Rózsák tere 13. szám alatti helyszínén hétköznaponként 10 és 12 között, ugyanebben az időszakban jegyet foglalni is lehet a 0744-301.875-ös telefonszámon.

 

Matei Vișniec: NYINA, AVAGY A KITÖMÖTT SIRÁLYOK TÖRÉKENYSÉGÉRŐL

Fordította: Scarlat Anna

Szereplők:

Nyina – Márton Katinka

Trepljov – Kinda Szilárd

Trigorin – Sebestyén Hunor

Díszlet: Török Viola

Jelmez: Takács Tímea

Zene: Kelemen László

Fény, hang, videó: Incze Róbert

Rendező: Török Viola

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?