Csecsemőszínház az Arielben

Új bemutatóra, ezúttal a csecsemőszínház műfajával készül közönség elé lépni a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház. A 0 és 4 éves kor közötti gyerekeknek szánt, Évszakok című előadást Barabás Olga rendezte, fellép benne Bonczidai Dezső, Gáll Ágnes és Szabó Dániel, zenei közreműködő: Dull János, díszlet- és jelmeztervező: Lukácsy Ildikó.

A bemutatóra december 12-én, szombat délután 5 órakor kerül sor az Ariel stúdió-termében, a miniévadban.

A produkcióban olyan utazásra szólítják fel a kicsiket és szüleiket, amely során az évszakokkal, azok színeivel, hangjaival, élőlényeivel, a természet csodáival ismerkedhetnek. Az előadás végén pedig egy közös játékra invitálnak mindenkit, ahol megfoghatják a darabban használt kellékeket, játszhatnak azokkal.

A csecsemőszínház viszonylag új műfaja a színháznak, a legkisebbekhez szól, olyan apróságokhoz, akiket koruknál fogva még nem visznek, nem vihetnek szüleik színházba. Az ötlet Norvégiában született, ahol 1996 óta léteznek ilyen előadások. Egy norvég író elveszítette alig néhány hónapos kisgyerekét, az orvosa pedig azzal próbálta megvigasztalni, hogy még az ilyen pici gyerek is képes teljes életet élni, olyan sok élményben részesül az őt körülvevő világból. Az írónak, aki kevésbé hit ebben az elméletben, ekkor született meg az az ötlete, hogy csecsemőszínházi előadások létrehozására pályázzon. Norvégiában ma a gyermekszínházaknak jutó állami támogatások tíz százalékát a csecsemőszínházak kapják.

A legkisebb korosztálynak szóló színház teljesen eltér a hagyományostól. Itt nem szabályos székeken, széksorokban ülnek a nézők, hanem párnákon, össze-vissza, kinek, hogy esik jól. Az előadás alatt, amely nem tarthat többet 20-30 percnél, nem kötelező szépen, egyhelyben, mozdulatlanul ülni, az apró nézők felállhatnak, járkálhatnak, ehetnek, ihatnak, egy kikötés létezik csak, hogy ne menjenek a színpadra, illetve a színtérre, de ez se szigorú szabály. Mivel ezeknek a színházi előadásoknak nincs hagyományosan értelmezett cselekményük, sokkal inkább drámapedagógiai foglalkozásokra hasonlítanak. A színeken és formákon, a mozgáson, zenén van a hangsúly. Kockákból lesz a kutya, sálból a kígyó, labdából az elefánt, majd újból más és más megnevezést kapnak a formák, amelyek nyávognak, ugatnak, énekelnek, alusznak – mikor milyen szerepet alakítanak éppen. Ez a fajta játék hatással van a kisgyerek fejlődésére, értelmi és szociális képességeire, kreativitásukra.

Az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínházban nem ez az első csecsemőszínházi előadás, a műfajt igen nagy népszerűség övezi a kisgyerekes családok körében. Legutóbb az Állatkertet játszották mindig teltház előtt. Az Évszakok szombat délutáni bemutatóját követően december 13-án, vasárnap délelőtt 11 órától lehet újból megtekinteni. Helyfoglalás a 0740566454-es telefonszámon.

Kimaradt?