Egy távoli emlék töredékei: a Shoshin előadása a ZUG-ban

December 11-én este 8 órától ismét műsorra tűzi, és havi rendszerességgel fogja játszani Egy távoli emlék töredékei című előadását a Shoshin Színházi Egyesület. Az előadást előbemutató-sorozaton már láthatta a közönség augusztus 21-30 között a KaravanAct – Utazó Színházi Fesztivál keretében, Kolozsváron, Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön is. A felújított előadás végleges helyszíne Kolozsvár, a Váróterem Projekt által működtetett ZUG, a Traian utca 40-42 szám alatt.

„Amik most vagyunk, az a múlt egyenes következménye. Viselkedésünk, tetteink, reakcióink, gesztusaink, szavaink. Ebből kifolyólag a múltat dialektikus módon kell vizsgálnunk – szorosan összekapcsolva a jelenidejűségünkkel.  A színház önmagában képes megfejteni és megválaszolni ezeket a kérdéseket.

Hogy ezt az akarva-akaratlanul testünkbe ivódott örökséget feldolgozzuk, olyan „halott szavakhoz” nyúltunk, mint például: Securitate, kommunizmus, diktatúra vagy Ceauşescu” – vallja a rendező, Köllő Csongor.

Az előadás cselekvést, szövegeket, zenét és táncot ötvöz. Töredékeket találkoztat egymással, amelyek, bizonyos sorrendbe állítva, akár egy történetet is kiadhatnak. Maga a próbafolyamat is töredékesen zajlott: a rendező és a színészek különböző fázisokban Kolozsváron, Madridban, a Drăgan-völgyében, majd ismét Kolozsváron próbáltak.

Az Egy távoli emlék töredékei a Shoshin Színházi Egyesület második előadása, a júliusban bemutatott Antigoné családja: a vakság történetei című szabadtéri előadás után. A produkció Szilágyi Domokos, Cs. Gyimesi Éva, Jorge Luis Borges, Jerzy Grotowski, valamint a színészek (Buchmann Wilhelm, Csepei Zsolt, Csont Noémi, Deák Zoltán, Ötvös Kinga, Pál Attila, Pál Emőke és Zongor Réka) szövegeit használja. Időtartama 50 perc. Helyfoglalás: shoshin.mail@gmail.com, vagy a 0749-616450 telefonszámon (a helyek száma korlátozott).

 

Kapcsolódók

Kimaradt?