Téli tárlat nyílt a marosvásárhelyi Vármúzeumban

Hunyadi Mária, Kákonyi Csilla, Kántor Zita, Kuti Botond, Gyarmathy János, Nagy Dalma, Haller József, Sajgó Ilona, Kiss Levente, Barabás Éva, Nagy Zsuzsanna, Bálint Károly, Moldován Mária, Kozma Rozália és még sok más Maros megyei képzőművész állította ki alkotását a szombaton nyílt marosvásárhelyi Téli tárlaton.

A Vármúzeum alsó szintjén, három szobában kapott helyet a kiállítás, amelyet Mana Bucur, a Képzőművészek Szövetsége Maros megyei fiókjának elnöke, Nagy Miklós Kund művészeti író és Radu Florea képzőművész nyitott meg.

Szokatlan az új hely – mondta Nagy Miklós Kund, arra utalva, hogy korábban a Kultúrpalota földszinti kiállítótermei adtak otthont a tárlatnak. „Mikor is kezdődött a megyei, vagy egykori tartományi művészek rendszeresen, évente megrendezett találkozója?” – tette fel a kérdést, majd a választ is megadta rá a tárlat méltatója: valamikor hat és fél évtizeddel ezelőtt.

„És íme, most is így zárjuk az évet” – vonta le a következtetést, majd értékelte a mostani kiállítást, amely, akárcsak a többi, akkor a legizgalmasabb, amikor berendezik, felteszik a képeket a falra, elhelyezik a kisplasztikákat az állványokon. Akkor még ugyanis nincsenek felcímkézve az alkotások, lehet találgatni, hogy melyiket ki készítette, fel lehet ismerni a sajátos stílusukról, formájukról, vagy lehet ismerkedni az újakkal.

A kiállításon kissé háttérbe került a grafika, amelyet amúgy is hanyagolnak mostanság a képzőművészek, kevesebb a textil munka, zömében festmények láthatók.

Radu Florea egy érdekes vízióját osztotta meg a közönséggel: jövet sok-sok embert látott, amint élelemmel megrakott szatyrokat cipelnek, és elképzelte, hogy festményt, kisplasztikát, vagy valamilyen más műalkotást visznek magukkal. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?