Baba néni és Márk – bemutatták Cseh Katalin verseskötetét

A Gutenberg Kiadó legújabb könyve egy verseskötet gyerekeknek, amely még a felnőtteket is kirángathatja a szürke hétköznapokból és elrepítheti a vágyak országába. Cseh Katalin versei egyszerűek, hangulatosak, színesek és átélhetőek.

A Baba néni és Márk című kötet bemutatója során megszólalt a kiadó szerkesztője, Burus Botond, aki elmesélte, hogy számára mennyire fontosak a gyerekkönyvek, hiszen kiskora óta imádja a meséket. Megjelentek már székely, illetve cigány meséskönyvek és tervben van a zsidó, örmény és román mesék publikálása is.

A verseskötetet Kürti Andrea illusztrálta, rajzai csodálatosan ábrázolják Baba néni és Márk békés, álmodozó, kalandos világát. A grafikus szerint a versek megadják a lehetőséget, hogy egyszerűbb és letisztultabb rajzokat készítsen, mint a mesékhez.

A versek összefüggőek, Baba néni és Márk is létező személyek, akik a bemutatón is részt vettek. A szerző elmondta, hogy mi volt az az esemény, ami a kötet megírására késztette: a négy éve elhunyt édesanyja által hagyott űrt próbálta betölteni költeményeivel. Ezért a versek nem csak a gyerekek számára érdekesek, hiszen rávilágítanak arra, hogy mennyire fontos kiszabadulni a hétköznapok rutinjából, és visszamenni gyerekkorunk biztonságos nyaraiba, amikor nagyszüleinkkel vakációztunk, önfeledten játszadoztunk, álmodoztunk. „Ha nincsenek vágyaid, gyakorlatilag nem élsz”, magyarázta Cseh Katalin.

A bemutató során meghallgathattunk néhány verset, amelyek bemutatták a vágyboltot, elvittek a csillagok közé, s mindez egy valóságos „illékony földi varázs” volt a közönség számára.

A kötetet ajánlják minden gyereknek, hiszen a költemények stílusa könnyű, érthető, felfedezésre, kalandozásra ösztönöz. De a szülők is élvezni fogják a békés hangulatú verseket, hiszen egy menedéket képez a felnőttkor nehézségeitől. 

Kimaradt?