Ritka régészeti lelettel tisztelegtek Bölöni László előtt

Öt román személyiségnek és egy magyarnak, Bölöni Lászlónak, az ASA volt labdarúgójának, 108-szoros román válogatottnak ítélte oda a Marosfelfalui Fibulát Maros megye prefektusa. Lucian Goga a román nemzeti ünnep alkalmából kedden adta át a kitüntetést Marosvásárhelyen, a Kultúrpalota tükörtermében.

Az idén a kormánymegbízott Bölöni mellett Alina Nelega dramaturgot, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Liviu Rebreanu Társulatának művészeti vezetőjét is kitüntette, valamint Pompeiu Hărăşteanu operaénekest, Radu Voina volt kézilabdázót, Rucsandra Hurezeanu vállalkozót és Tiberius Marcel Petre katonának post mortem ítélte oda a díjat.

A 2001-ben alapított díjat azoknak a személyiségeknek, köztük magyaroknak is adományozza december 1-én a mindenkori prefektus, akik tevékenységükkel a kulturális életben, sportban, vállalkozásban, társadalmi téren kifejtett munkájukkal hozzájárultak Maros megye fejlődéséhez, népszerűsítéséhez.

Az 1924-ben felszínre került aranyfibulára Marosfelfalu határában, a téglagyár területén bukkantak rá, ez a legrégebbi és legértékesebb régészeti lelet, amely a megye területén felszínre került. A leletegyüttes 91 részből áll, ékszereket, fegyvereket, szerszámokat, edénytöredékeket tartalmaz. A fibula egy olyan ruhakapocs, amelyet i.e. 13-12. századokban használtak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?