Kelet-Európa népviseletei modern kreációkban Marosvásárhelyen

A népviseletből inspirálódott ruhakölteményekből tartanak divatbemutatót szombaton délután 5 órától a marosvásárhelyi Kultúrpalotában. A Phoebo Egyesület hetedik alkalommal szervezi meg a különböző korok stílusából ihletett ruhaparádéját, amely az idén a népviseletből inspirálódott. A mai eseményen Erdély több városából jelen lesznek a divatkreátorok: iskolások, egyetemisták és tapasztaltabbak.

Márton Krisztina szervező a Maszolnak elmondta, az első divatbemutatót a barokk jegyében tartották, majd sorra következett a klasszicizmus, empire stílus, a romantika, impresszionizmus és szecesszió, a 20. század. „Ez alkalommal nem előre mentünk a jövőbe, hanem a népviseletet választottuk inspirációnak” – fogalmazott a szervező, divattervező.

A Kultúrpalota nagytermében 19 alkotó, vagy alkotó-csoport mutatja be ma délután a kollekcióit. Márton Krisztinától megtudtuk azt is, hogy Kelet-Európa népeinek öltözetei inspirálták a tervezőket, többen is választották például az orosz népviseletet, illetve vannak olyanok, akik keverik a különféle viseleteket, ahogy Erdélyben is egymás mellett, egymásra hatást gyakorolnak a kultúrák. Vannak, akik modernebb ruhadarabokat, másik klasszikusokat, hétköznapiakat vagy alkalmibbakat készítettek.

A ruhák mellett kiegészítőket, táskákat, ékszereket is láthat a közönség. Lesznek három darabos kollekciók, de 17-20 darabos kollekciókra is számíthat a közönség. Az idei divatparádé újdonságai közé tartozik az is, hogy a frizurákat a marosvásárhelyi Traian Vuia fodrászképző osztály növendékei készítik, a ruhák megvarrásában pedig a szászrégeni szabászati szakiskola növendékei működtek közre. „Igyekeztünk bevonni, lehetőséget adni a szakmabelieknek is, hogy együttműködhessenek” – hívta fel a figyelmet a szervező.

A bemutató ideje alatt a Kultúrpalota előcsarnokában képzőművészeti kiállítást is megtekinthetnek a jelenlevők, ahol a divatkreátorok, művészeti iskolások, kézművesek és művészek alkotásai lesznek megtekinthetőek. A belépés díjtalan. 

Kapcsolódók

Kimaradt?