Flashmob, kitűzők, felolvasás Csíkszeredában a magyar nyelv napján

Hargita megyében a megyei önkormányzat állította össze alintézményei közreműködésével a magyar nyelv napja ünnepi programját. A Kájoni János megyei könyvtárt diákok zsongták be délelőtt, most előadásoknak ad helyet, a program még javában zajlik. A városban többnyelvűséget jelző kitűzőket is osztogattak az ünnepen.

Kincsünk a nyelvünk címmel szervezett Csíkszeredában a Kájoni János Megyei könyvtárban anyanyelvi versenyt. A délelőtt 10 órától kezdődött fogalmazási és helyesírási vetélkedőre tíz iskola kisdiákjai neveztek be. A vetélkedő a VII- VIII osztályosok számára tollbamondást is tartalmazott a játékos helyesírási feladatok mellett.

Flashmobbal is köszöntötte a Magyar Nyelvet a megyei önkormányzat munkaközössége: a Szabadság téren 1 órakor olvastak fel nyelvtörőket, a felolvasáshoz bárki csatlakozhatott.

Délután 5 órától ugyanitt kezdődött el a Székelyföld kulturális havilap novemberi lapszámának bemutatója is, a magyar Nyelv Napja hivatalos ünnepén. A Székelyföld friss számát Molnár Vilmos szerkesztő ismertette röviden. Ezt követően Oláh-Gál Róbert matematikatörténész, a novemberi számban megjelent Tündér-betűtudákosság és egyéb tündérségekről című írása összefoglalójaként tart előadást a magyar matematikai szaknyelv kialakulásáról és megújításáról, bemutatva Barczafalvi Szabó Dávid nyelvújító tevékenységét. Kozma Mária író-szerkesztővel pedig Sarány István, a Hargita Népe napilap felelős szerkesztője beszélget az írott nyelvről. A még zajló rendezvényen a kiadott program szerint díjakat is átadnak a nap tiszteletére.

Hargita Megye Tanácsa és alárendelt intézményei Magyar Nyelv Napja tiszteletre szervezett rendezvénysorozat mellett a Magyar Nyelv Napja a többnyelvűségről is szólt Csíkszeredában. Ugyanis amint azt péntek reggel a médiának is bejelentették, a hivatalos ünnepi kezdeményezéshez csatlakozott az RMDSZ Csíki Nőszervezete, Csík Terület Ifjúsági Tanácsa (CSTIT) és az Édes Anyanyelvünkért Szövetség is. E szervezetek vezetői és tagjai HU/RO és HU/RO/EN feliratos kerek kitűzőket készíttettek, azzal a céllal, hogy felkérjék ezek viselésére a csíkszeredai intézmények közönségszolgálatainál dolgozó személyzetet, vagy az üzletben dolgozókat. A kezdeményezők jelezték: az elképzelés lényege, hogy a betérő ügyfél láthassa a postán, rendőrségen, prefektúrán, hogy az őt kiszolgáló alkalmazott beszéli a román és magyar nyelvet is. Mindazok, akik szeretnének viselni ilyen kitűzőt, a szervezet csíkszeredai székházánál más napokon is hozzájuthatnak a kitűzőkhöz.

A csíkszeredai hivatalos ünnepet a Csíki Játékszín e napra érlelt előadása zárja, a Petőfi Kávéházban 7 órától a társulat tagjai a Nyelvünkről beszélünk című felolvasóestre hívták meg a csíkszeredaiakat. Az esten Budaházi Attila, Fülöp Zoltán, Kosztándi Zsolt, Márdirosz Ágnes, Puskás László és Szabó Enikő a Kosztolányi Dezső és Nádasdy Ádám tollából született művekből olvasnak fel.

A csíkszeredai eseményekkel egy időben a Gyergyószárhegyi Kulturális és Alkotóközpontban a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő irodalmi köt tagjai olvasmányélményeiket osztják meg, melyekhez az est meghívott képzőművészei készítenek a helyszínen „hangulatfestő” illusztrációkat.

Kimaradt?