Nagyváradon két napon át ünnepelték anyanyelvünket

Nagyváradon csütörtökön és pénteken tartottak rendezvényeket az idén vált hivatalos ünneppé magyar nyelv napja alkalmából.

Csütörtökön Horváth István, a Kolozsvári Kisebbségkutató Intézet igazgatójának előadását hallhatták a kétnyelvűségről, majd bemutatták a Varadinum Kulturális Alapítvány kiadásában megjelelő Kérem, tessék!Nagyvárad című lapot.

A Kérem, tessék! Nagyvárad című, havonta tízezer példányban megjelenő kiadványt Nagyváradon kezdik majd terjeszteni, és fokozatosan szeretnék eljuttatni mind Bihar megyei városokba, például Nagyszalontára, Érmihályfalvára, Székelyhídra, a későbbiekben pedig a szomszédos megyék városaiba is, így a Szatmár megyei Nagykárolyba és Tasnádra, az Arad megyei Köröskisjenőbe vagy a Szilágy megyei Szilágysomlyóra is – hangzott el pénteken, amikor a kiadványt az egyetemistáknak is bemutatta Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető igazgatója.

A fiatalokat nem kellett sokat biztatni, hogy véleményt mondjanak a kiadványról, melynek több célja is van Egyrészt a kolozsvári Igen, Tessék! mozgalom mintájára szeretnék megtalálni azokat a vállalkozásokat, amelyeknek magyar vagy magyarul beszélő munkatársuk van, másrészt népszerűsíteni őket. Emellett közszereplőket és hétköznapi embereket is bemutatnak a lapban, amelyben a komolyabb témák mellett életmód-tanácsokat és vicceket, keresztrejtvényt és nyereményjátékot is találhatnak az olvasók.

A fiatalok többek között a honlap mobilalkalmazásának elkészítését javasolták, felmerült az ötlete annak, hogy tehetséges, a megmutatkozásra még váró fiatal képzőművészeket, zenészeket, stb. mutassanak be a lapban, és az ifjabbak szívesen olvasnának például állásinterjúhoz kapcsolódó ötleteket és tanácsokat akár egymástól, akár vállalkozók szemszögéből.

Az internetes felületen egyébként az álláskeresők és a munkaadók is bemutatkozhatnak majd, a cél az, hogy az anyanyelvünk ismerete hozzáadott értékként jelenjen meg a hétköznapi élet minden területén.

 

Kimaradt?