Songs from Afar: Lucian Ban és az Elevation Kvartett koncertje Kolozsváron

Lucian Ban, New Yorkban élő jazz-zongorista, zeneszerző és az általa alapított Elevation Kvartett egy kéthetes erdélyi turné keretében legújabb, Songs From Afar című albumát mutatja be november 19-én, csütörtökön este 8 órától a Kolozsvári Állami Magyar Színház nagytermében. A New York-i Sunnyside Records lemezkiadónál 2015 novemberében megjelenő album az Elevation Kvartett második albuma.

Az Elevation Kvartettet Lucian Ban a jól ismert afro-amerikai szaxofonossal, Abraham Burtonnel együtt alapította 2006-ban New Yorkban. A formáció azóta több száz koncertet adott az Atlanti-óceán mindkét partján, jelentős színpadokon, klubokban és fesztiválokon léptek fel Londonban, Amszterdamban, Párizsban, Bécsben, Kölnben, Budapesten, Chicagóban, San Franciscóban, Los Angelesben. Az együttest a világ egyik legerősebb ritmusszekciója egészíti ki: John Hébert nagybőgős (Lucian Ban zongorista mellett a nagysikerű Enesco Re-Imagined projekt társszerzője) és Eric McPherson afro-amerikai dobos-ütőhangszeres. A kvartett több Grammy-jelölést is kapott, és egy listára való közreműködővel büszkélkedhet a modern jazz nagy nevei közül; a közönség és a szakma a műfaj legfontosabb kortárs zenészei közt tartja számon a zenekar tagjait.

Az új, Songs From Afar című albumuk 10 dalt tartalmaz: hét eredeti, Lucian Ban által jegyzett szerzeményt, valamint három, erdélyi kesergők és menyegzői dalok nyomán készült feldolgozást, amelyeket a zenekar kíséretével Gavril Ţărmure énekel. Az album létrejöttében közreműködött a neves amerikai hegedűs, a többszörös Grammy-díjra jelölt Mat Maneri.

Abraham Burton szaxofonos így vall a Lucian Bannal való együttműködéséről: „Az ő zenéje a legkreatívabbak közül való, amiket valaha is játszottam. Rengeteg érzelem és átélés van benne, sajátos belső ritmusú, gördülékeny, nagyon költői zene.” Lucian Ban úgy véli: „Abrahamot és engem egy egészen sajátos zenei és emberi alkímia kapcsol össze. Ő az amerikai jazz-hagyomány egyik legjobb ismerője, ugyanakkor elképesztő dallamérzékkel rendelkezik, amely egyedülállóvá teszi őt a jazz-zenészek között.”

A különleges jazz-koncertre jegyek már kaphatók online a www.biletmaster.ro weboldalon, valamint a színház jegypénztárában (hétköznapokon 10–14 óra között, valamint előadások előtt másfél órával, tel.: 0264-431986).

 

Kimaradt?