Séta az emberiség sötét oldalára: Kontraszt-kiállítás

Elsősorban a felnőttkor küszöbén álló fiataloknak szól az a multimédiás kiállítás, amely hatalmas érdeklődéstől övezve járta be Magyarországot és már Erdély néhány városát is, most pedig Kolozsvárra érkezett. A Kontraszt kiállítást a kincses városban az Ifjúsági Keresztyén Egyesület (IKE) Bocskai téri klubhelyiségében rendezték be és a nagyközönség számára holnaptól, vagyis november 4-étől december 19-éig látogatható.

Mivel egyeseket kimondottan sokkolhat, fontos, hogy a látogatást kisebb csoportok közösen szervezzék meg és erről értesítsék a szervezőket, akikkel utána le lehet ülni a „csendes szobában” és beszélgetni a látottakról-hallottakról, kiengedni a gőzt. Vagy csak ülni és hallgatni és lassan megnyugodni.

Mielőtt a klubteremben berendezett, egyirányú ösvényen elindultunk volna, Tussay Szilárd, az Erdélyi Református Egyházkerület ifjúsági referense mondott egyet s mást a rendhagyó tárlatról. A Kontraszt kiállítás meglepő együttműködés eredménye: a kisvárdai református ifjúsági szervezet a rendőrséggel közösen hozta létre 2010-ben. Azóta Magyarországon 70.000-en nézték meg, Erdélyben eddig mintegy tízezren, ugyanis néhány székely városban már „járt” a kiállítás.  Albertné Simon Edina konzul azt mondta a keddi megnyitón, azért tartja fontosnak minél több 14-18 éveshez eljuttatni azt, mert a Kontraszt kiállítás a mai társadalmat érintő legaktuálisabb kérdéseket feszegeti: a családon belüli erőszak, a függőségek, az abortusz, az öngyilkosság kérdését.

Mindezt keresztyén megvilágításban, lelkigondozói háttérrel – tette hozzá Gáll Sándor. Az Erdélyi Református Egyházkerület Igazgatótanácsának kancellárja és tanügyi tanácsosa úgy fogalmazott: olyan ez, mint egy szükséghelyzetben elmondott, jó prédikáció. Sokan nagy szükségét érzik a tárlat utolsó stációjának, a „csendes szobának”, ahol le lehet ülni és beszélgetni, hisz a Kontraszt a nyers valóságot mutatja be meglehetősen fájdalmas, olykor sokkoló képekkel: filmeket, fotókat és statisztikákat családon belüli erőszakról, az alkohol-, nikotin- és drogfüggőség következményeiről, vagy például arról, konkrétan mi történik a terhességmegszakítás során.

Ennek a cikknek nem az a szándéka, hogy „lelője a poént” (a kifejezés már csak azért sem szerencsés, mert a Kontraszt kiállításon látottakban semmi vicces nincs), ezért nem árulunk el minden részletet. Viszont szívből ajánljuk minden osztályfőnöknek, hogy vigye el 9.-12. osztályos tanítványait a kolozsvári Bocskai (Avram Iancu) tér 15-ös szám alatt található tárlatra. A következő telefonszámokon lehet bejelentkezni: 0748-213-558 vagy 0745-500-472, vagy e-mailen: ike.kontraszt@gmail.com.

Kapcsolódók

Kimaradt?