Bemutatkozott az Erdélyi Művészeti Központ

A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum lovagtermében nyitotta meg első kiállítását szombaton az októberben létrehozott Erdélyi Művészeti Központ (Emük).

Kelemen Hunor, volt kulturális és örökségvédelmi miniszter, az RMDSZ elnöke a megnyitón elmondta, az erdélyi magyarság elmúlt 23 éve az intézményépítésről szólt, de a kortárs képzőművészeti múzeum eddig hiányzott az intézmények közül. Korábban a kolozsvári, marosvásárhelyi helyszínben is gondolkoztak, de kiderült, hogy csak olyan helyen lehet életre hívni az intézményt, ahol ehhez megvan az önkormányzat támogatása.muv3

Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója arról számolt be, hogy az intézményt létrehozó októberi adminisztratív döntés után a szakmát is meg kívánták nyerni a múzeumalapítás gondolatának. Ezért szervezték a kiállítást azokból az alkotásokból, amelyek máris az intézmény rendelkezésére állnak.

Az igazgató hozzátette, a most kiállított anyagot kibővítik, elkészítenek egy katalógust, és a tárlatot Erdély más nagyvárosaiban is kiállítják.muv2

Kántor Lajos műkritikus, a Kolozsvár társaság elnöke a kiállítás megnyitóján elmondta: a mostani válogatás rendező elve az volt, hogy a már nem élő, vagy az elszármazott erdélyi magyar művészektől mutassanak be egy-két alkotást. "Sokkal gazdagabbak vagyunk, mint ahogy ez a köztudatban él" - vonta le a következtetést Kántor Lajos.

Kósa András László, a Bukaresti Magyar Kulturális Központ igazgatója azt hangsúlyozta, az alakuló intézmény, és az első kiállítás az egyetemes magyar kultúrának üzen. "Azt üzeni, hogy lehet a kultúrában közösséget építeni" - fogalmazott az igazgató.muv1

A kiállítás az erdélyi alkotók közül mások mellett Nagy Albert, Mattis-Teutsch János, Baász Imre, Plugor Sándor, Gergely István, Jecza Péter, Nagy Pál, Sükösd Ferenc, Gazdáné Olosz Ella, Hervai Zoltán, Bocz Borbála, Kós András munkáit mutatja be.

Ülésezett a kuratórium

Az EMÜK első, bemutatkozó tárlatának megnyitásával párhuzamosan ülésezett a testület kuratóriuma. Vargha Mihály, a kuratórium elnöke elmondta, a testület pontosította az EMÜK gyűjtési területeit, elfogadta arculati elemeit, valamint jövő évi cselekvési tervét.

Az EMÜK gyűjtési területét az 1945 utáni romániai magyar művészeti alkotások összegyűjtésében, kutathatóvá tételében és bemutatásában határozta meg. Az EMÜK induló gyűjteménye elsősorban a ’60-70-es éveket öleli fel, ennek bővítése és bemutatása mellett hangsúlyozottan a kortárs művészet irányába kíván fordulni. Az EMÜK kuratóriuma arculati elemként Ütő Gusztáv pályamunkájának felhasználása mellett döntött.

Székely István, az RMDSZ főtitkárhelyettese, a kuratórium tagja hangsúlyozta, a testület meghatározta jövő évi cselekvési tervét, amiben kiemelt helyen szerepel az első, Sepsiszentgyörgyön megnyitott tárlat Erdély több, művészeti központjában való bemutatása, valamint tudományos konferencia szervezése Nagyváradon az 1945 utáni romániai magyar művészet korszakhatárainak kérdéseiről. 

Kimaradt?