Jótékonysági verseny hirdetnek Szacsvay Imre váradi szobráért

Jótékonysági versenyt hirdetnek a Bihar megyei magyar óvodások és iskolások számára, a téma idén Szacsvay Imre.

A verseny megszervezéséről a Varadinum Kulturális Alapítvány (VKA) és a Bihar megyei tanfelügyelőség képviselői október 30-án írták alá az egyezményt - tájékoztatott pénteken Koncsek-Vadnai Zita, a VKA elnöke és Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke.

A diákok egyéniben és osztályonként, csoportonként is versenyezhetnek, a téma minden évben egy történelmi személyiség. Idén Szacsvay Imre személyéhez és életéhez kötődő pályamunkákat, az óvodásoktól és I–II. osztályosoktól rajzokat, a III–VI. osztályosoktól tablót, kollázst, a VII–XII. osztályosoktól esszét, rajzot, fotót, dokumentumfilmet, akár szelfit is várnak, például arról: mire lenne vagy mire nem lenne büszke Szacsvay Imre ma Nagyváradon.

Ezzel párhuzamosan az osztályközösségek és a szülőbizottságok gyűjtést is indíthatnak a szoborfelújítás költségeiért. Szacsvay Imre szobrának felújítását ebben az évben nem tudták befejezni, egyelőre nem végezték el az utolsó simításoknak számító vegyszeres kezeléseket.

Bihar megyében 800 magyar tannyelvű osztály van, ha csak egy lejt ad egy gyermek, azzal is segít, ráadásul megtapasztalta, milyen részese lenni egy közügynek – hangzott el a tájékoztatón. A versenyfelhívást jövő héten postázzák, a pályamunkákat november 20-ig várják, az eredményt november 26-án teszik közzé.

Adakozni a Légy jó mindhalálig című musical-előadás alatt is lehet, a legjobbak diákokat december 6-án vasárnap 14 órakor, a szülőket és pedagógusokat 19 órától várják a Mandala Dalszínház nyáron már sikerrel előadott Légy jó mindhalálig című előadására. Aki adakozni kíván, a második előadásra 50 lejért igényelhet meghívót is.

Mint megtudtuk, egyelőre Áder János magyar államelnök kabinetje válaszolt az alapítvány támogatási kérelmére, melyet többek között a magyar országgyűlés elnökéhez és jegyzői karához is eljuttattak. A válasz szerint az államfő kabinetje tárgyalni fog a kérdésről.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?