Művészképzés munkanélkülieknek: magyarokat is várnak

Egyedülálló projekt indul a 15-24 év közötti fiatal munkanélkülieknek Kolozsváron: kéthónapos, fizetett továbbképzést szerveznek nekik, de nem a mesterségek, nem is a számítógépes ismeretek, hanem az előadóművészet területén.

A képzésre magyar fiatalok jelentkezését is várják, a résztvevők 1250 lejt kapnak a kéthavi munkára.

A projekt címe LUCRATOR 2.0 – vagyis Dolgozó 2.0, ami egyrészt a munkanélküliek foglalkoztatására, másrészt (a 2.0) a feljavított, továbbfejlesztett verzióra utal.
„Olyan embereket keresünk, akik nagyon különböző társadalmi, etnikai stb csoportokból származnak, és egy a közös bennük: az, hogy mind munkanélküliek" – mondta a maszol.ro-nak Ioana Păun projektfelelős.

„Fontos, hogy a jelentkezőknek legyen közölnivalójuk, mert a kialakuló előadás tulajdonképpen az ő történeteiket, az ő fájdalmukat, az ő világnézetüket fogja a nyilvánosság elé tárni" – tette hozzá Ioana Păun, aki azt is elmondta: egyelőre huszan küldték be CV-jüket, de köztük nagyon kevés (3) a lány, és még egyetlen magyar sincs. „Nagyon lényeges, hogy nemzetiségi szempontból is változatos legyen a csapat, ezért reméljük, hogy magyar fiatalok is jelentkeznek a napokban" – erősítette meg a projektfelelős.

Az interjúkra augusztus első napjaiban kerül sor, a kiválasztott 6-8 fiatal két hónapon keresztül műhelygyakorlatokon, képzéseken vesz részt. A műhelyek román nyelven zajlanak, naponta 4-5 órán át, fiatal művészek és szakemberek irányításával. A műhelyek a következők: önismereti és csoportkohéziós képzés; kreatív írás és szöveghasználat; közéleti, közösségi jelenségek megfigyelése és értelmezése; színészet, önkifejezés; video és média; PR és hírközlés.

{loadposition otp}„Általában fizetni szokás egy ilyen átfogó képzésért, nálunk meg ellenkezőleg történik, vagyis honoráriumot kapnak a résztvevők – ezért cserébe maximális komolyságot várunk el tőlük" – szögezte le Ioana Păun, aki színházrendezőként is részt vesz a foglalkozásokban.

A közös munkának két „végterméke" lesz: az egyik egy dokumentarista jellegű színházi előadás, számos, a fiatalok által használt multimédiás eszköz bevonásával – ezt az Ecsetgyárban mutatják majd be októberben. A másik egy ingyenes okostelefon-alkalmazás lesz, amely a tervek szerint egy éven át lesz elérhető Kolozsváron.

Jelentkezni a lucrator2.0@gmail.com emailcímre küldött rövid önéletrajzzal lehet július 31-éig.

Kimaradt?