MÚRE-klub köszöntőkkel, könyvbemutatóval

Kedd este sajtóklubot tartottak a marosvásárhelyi újságírók, ahol köszöntötték a 75 éves Tóth Bélát, a legidősebb aktív rádiós újságírót, a Marosvásárhelyi Rádió munkatársát, Bodolai Gyöngyit, illetve Molnár Ildikó fiatal rádiószerkesztőt, aki Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) legutóbbi ünnepi közgyűlésén díjat vett át a Marosvásárhelyi Rádióban szombatonként szerkesztett főzőműsoráért.

Bodolai Gyöngyit, a Népújság munkatársát abból az alkalomból köszöntötték, hogy nemrég átvette a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét a Mezőségről készített riportjaiért.

Mit jelent 58 éve szolgálni a rádiót, a hallgatókat – erről beszélt Tóth Béla, aki a Marosvásárhelyi Rádióval egyszerre kezdte pályafutását, annak indulása előtt került a közszolgálati médiához, még szülői beleegyezéssel, mert nem volt 18 éves. Számára a rádió olyan, mint egy család, amelyet nyugdíjazását követően sem tudott otthagyni, folyamatosan dolgozik, naponta szerkeszt, tudósít, interjúzik, riportot készít.

Bodolai Gyöngyi elmondta, nagyon meglepődött a hír hallatán, hogy a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntetik ki, hiszen ő a munkáját végezte mindig, azon igyekezve, hogy a lehető legjobban csinálja azt, amit elvállalt. A Mezőségre, a mezőségi falvakba a néhai Kiss Ferenc révén jutott el, vasárnaponként istentiszteletre, falutalálkozókra, illetve más ünnepi, vagy hétköznapi eseményekre vitte „Feri bácsi”. Riportjaiban ezeket a településeket örökítette meg, azokért aggódik, próbál tenni valamit a fejlődésükért, az ott élő közösségekért.

Molnár Ildikó korábban az Erdély FM-nél rádiózott, majd a Marosvásárhelyi Rádiónál, aztán a három gyereke születése után öt évig nem dolgozott, nemrég került vissza újból a rádióhoz. Ahogy elmondta, „más nem maradt nekem, mire visszatértem, csak a főzőműsor”, amit a kollegák és a szakmai zsűri szerint is a legjobban csinál, egyediséget, saját stílust visz bele, szombat délelőttönként sajátos színfolt a rádióban.

A sajtóklubban a nyári riporttáborban született, a Nem magyarul magyarok című kötetet is bemutatták. Rácz Éva, a MÚRE elnöke ismertette az újságírókkal, hogy mit jelent a riporttábor, miért jó az, ha a szakma összegyűl egy helyen, témát keres, információk után kutat, majd megírja azt. A riportkötet a Beszterce-Naszód megyei Óradnán és Borbereken született és legelőször szeptemberben, a 10. Óradnai Magyar Napokon mutatták be.

Kimaradt?