Csókolom és Brazil lélek: jó koncerteket ígérnek az Alter-Native szervezői

A jó filmek mellett minőségi muzsikával is szolgálnak a közönségnek a november 4-e és 8-a között zajló 23. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm-fesztivál szervezői. A koncertekre ezúttal is három helyszínen kerül sor: a szemlét befogadó Kultúrpalota nagyszínpada mellett a J’ai Bistrot és a Jazz and Blues Klub is csatlakozik a fesztiválhoz.

A fesztivál első napján, szerdán este 8 órától Beke István Ferencet és Orosz Dávid Gergőt hallgathatja meg a közönség a J’ai Bistrot-ban. Íme, mit kell tudni a két fiatal fellépőről: Beke István Ferenc a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia és a nagyváradi Művészeti Egyetem gitár- és kamarazene-tanára. Nemzeti és nemzetközi klasszikus gitárversenyek díjazottja, hazai és külföldi mesterkurzusok résztvevője, számos fellépése volt Romániában, Magyarországon, Németországban és az Egyesült Államokban. Orosz Dávid Gergő a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia hallgatója. Számos nemzeti és nemzetközi gitárfesztiválon, versenyen, kulturális rendezvényen vett részt szólóban és kamarazenekarok tagjaként egyaránt.

A fesztivál második napján a Jazz and Blues Klubba költözik a zenei program. Itt a magyarországi Ujj Zsuzsi fog énekelni Darvas Kristóf zongorakíséretével, csütörtökön este 8 órától. A fellépésen többek között a Csókolom zenekar ismert dalai hangzanak el, a Csókolom rock and rollja helyett azonban ez a felállás sokkal puritánabb és intimebb, a szövegek súlya még inkább telibe találja az embert. A Csókolomból is ismert számok mellett előkerül néhány más dal is. „Keserédes fatál-sanzon”, ígérik a szervezők.

Pénteken visszatér a zene a Kultúrpalotába: itt lép majd fel Brazil lélek című produkciójával Gabriela Costa, akit Alex Man kísér gitáron. Ők ketten egy Romániában egyedülálló zenei projekt kezdeményezői, amelyet számos fellépésen adtak elő, majd 2014 decemberében Tempo de amor címen lemezen is megjelentettek. Kevésbé ismert, rendkívül érzékeny brazil zenét játszanak, amely meleg, kifinomult és igényes, mégis mindenki számára érhető ritmusban lopja be magát az emberek szívébe.

Szombaton este szintén a Kultúrpalota nagyszínpada lesz a koncert helyszíne. Ezúttal a magyarországi Tóth Viktor tercettet láthatja-hallhatja a közönség. A Tóth Viktor Tercett a szaxofonos legrégebben működő, még 2004-ben alakult, de azóta már más felállásban játszó triója. Az együttes hangzására meghatározóak a zenekarvezető kompozíciói és játéka, amelyet Orbán György bőgőjátéka és Hodek Dávid ritmusa kerekít trióvá.

A fesztiválra szóló belépők ára idén is változatlan marad: a jegyekért 15, az öt napra szóló bérletért pedig 40 lejt kell majd fizetni.

A fesztivál partnerei a Maros Megyei Tanács, Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala, a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Kulturális Központ, főtámogatói: a Román Nemzeti Filmintézet, a Nemzeti Kulturális Alap (AFCN), Románia Művelődési Minisztériuma, Románia Kormányának Nemzeti Kisebbségvédelmi Hivatala, a Bethlen Gábor Alap, a Communitas Alapítvány.

Kapcsolódók

Kimaradt?