Kabaréműfajú könyvbemutatót tartottak Csíkszeredában

Naponta tartanak könyvbemutatókat a VI. Székelyföldi Napokon a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban. Kedden délután Székely Szabó Zoltán színész, humorista pajzán viccekkel, és – kifejezésével élve – színházi "hantákkal" engedett bepillantást a színpadfüggönyön belül jártas férfiak humorába.

Míg hétfőn Ambrus Lajos korondi költő, kedden Székely Szabó Zoltán író, humorista várta a – beharangozó szerint humorra is fogékony – közönségét könyvbemutatóra a VI. Székelyföldi Napokon. A Színházasság címmel a marosvásárhelyi Juventus Kiadónál megjelent könyvét ismertető szerző valóságos stand up comedy kabarét nyújtott az intézmény pincegalériájában összegyűlteknek.

"Locsogni jöttem, nem futballozni" - kezdte mondandóját a hátfájása ecsetelésével beköszönő szerző. És valóban: a humoros-pajzán hangvételű kötete apropóján, folyamatosan beszélve, rengeteg színházi adomát adott elő a hallgatóságnak.

A színházi világ eddig nyilvánosságtól elválasztó függönye mögül a pajzánságtól az olykor otrombaságig elmenő kabaréjelenetek, adomák tárultak a hallgatóság elé, illetve tárulhatnak az olvasók elé. A szerző saját maga és mások rovására viccelődött Csíkszeredában is, akár csak a könyvében. Névvel említette egykori, némely esetben elhunyt pályatársát, illetve a színésznők erkölcseinek rovására rekonstruált egy egész sorozat, állítólag a kulisszák mögött valóban elhangzott, párbeszédet.

A bemutatott kötetbe vegyes műfajú írásokat szerkesztette egybe Székely Szabó Zoltán. A Színházasság-ban közread a bécsi közönségszervezési időszakában folytatott levelezéseket, a "hantásoknak" nevezett pályatársak adomáit, közte például a szintén erdélyi származású, bécsi Márkus Barbarossa János által elmondottakból ad közre forrásjelöléssel történeteket.

De a kötet egyik dokumentumértékkel bíró érdekessége továbbá az az 1992-től dátumra pontosan közreadott táblázat, mely közel 80 erdélyi előadás bécsi vendégszereplését sorolja fel, a fellépők nevével együtt. A szerző elmondása szerint a kötet 222 "színházi viccet" is tartalmaz - önironikus hangvételben, illetve a már említett színésznői erkölcsök rovására viccelődve.

Van a kötetben visszaemlékezés is arról, hogyan került Bécsbe a szerző Sepsiszentgyörgyről, ahol 1976–86 között az Állami Magyar Színház társulatának tagja volt, hogyan alakult az élete és színészi pályája Bécsben, vagy néhány színészportré erdélyi nagyokról, laudációk szövege a szerző díjaihoz, róla szóló újságcikkek, stb.

Székely Szabó Zoltán 1987-től Bécsben él, színházszervező, rendező, szerkesztő. Az 1990-es évektől a Bécsi Napló szerkesztőbizottsági tagja. Színházszervezői munkásságáért 2008-ban az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) Bánffy Miklós-díjjal tüntette ki.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?