Megkezdődtek Marosvásárhelyen a Székelyföldi Napok

Csütörtök este Marosvásárhelyen, a Maros Művészegyüttes székházában elindították a Székelyföldi Napok rendezvénysorozatot.

Az eseményen megnyitották a Képek és értékek című fotókiállítást, amelyen a közönség a Kriza János Néprajzi Társaság digitalizált fényképarchívumából láthatott egy válogatást. Az erdélyi népi értékeket bemutató tárlaton a népi építészet alkotásai tekinthetők meg. A megnyitón Barabási Attila Csaba, a Maros Művészegyüttes igazgatója, mint házigazda, illetve Vajda András, a Kriza János Néprajzi Társaság alelnöke méltatta a tárlatot, és hívta fel a figyelmet arra a népi kultúrára, amire mindig lehet alapozni.

Csütörtök este a 12-ik kötetét mutatták be Járay Fekete Katalin nyugalmazott újságírónak, egykor a Marosvásárhelyi Rádió, majd a Népújság munkatársának. A könyv címe: Sántha Rezső, a repülő táncos. A szerzővel és a könyv főszereplőjével Jászberényi Emese nyugalmazott rádiószerkesztő beszélgetett. A kötet nem csupán a Maros Művészegyüttes volt táncosáról, mókamesterésől szól, de egy intézményről, amelyet 1956-ban alapítottak, és amely nem csupán munkahely volt az alkalmazottai számára, de család is egyben.

A nyugalmazott művész elmondta, Romániában ő volt az egyetlen táncos, aki „sánta volt”. A kötetben kordokumentumok, visszaemlékezések olvashatók az egykori munkatársakról, táncosokról, szervezőkről, műszaki kollegákról, rendezőkről, függönyhúzókról, születés- és névnapi köszöntőkről, kiszállásokról, turnékról. Elhangzott például, hogy a függönyhúzó nem tudta, mikor kell elhúzni a függönyt, ezért szolfézsórára küldték, tanulja meg, mire kell figyelnie és mikor kell résen lennie.

A könyvbemutatót követően Soós Zoltán, a Maros megyei múzeum igazgatója, az előválasztás RMDSZ-jelöltje szólt a közönséghez, köszöntötte a Székelyföldi Napokat, amelybe hatodik alkalommal Marosszék is csatlakozott. Az együvé tartozást, az összefogást, a változás szükségességét hangsúlyozta a politikus. Beszédében külön kiemelve köszönetet mondott Lokodi Edit Emőkének, a Maros megyei önkormányzat volt elnökének is, aki nélkül „mindez nem valósulhatott volna meg”.

Több mint 150 rendezvény várja a három megye lakóit, reméljük, minél többre minél többen eljutnak – mondta Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke, aki szintén az összefogásra, a változtatásra biztatta a jelenlevőket. Nagy József, Kovászna megye tanácselnök-helyettese a Székelyföldi Napok megnyitóján három gondolatot fogalmazott meg: a sokszínűségre figyelmezetett, ami e három megyét jellemzi, és amely hasznára válik mindenkinek, a lendületet hangsúlyozta, amelyre mindig szükség van a fejlődéshez, illetve az összefogást, amelyhez nagy reményeket fűz mindenki ebben, illetve az elkövetkező időszakban.

A megnyitó ünnepség a Maros Művészegyüttes Szép piros hajnalban című előadásával folytatódott. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?