Megalakult az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság

Magyarországi mintára megalakult az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság, amelynek feladata az erdélyi értékek beazonosítása, a Magyar Értéktárba való emelése – jelentette be csütörtökön Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke. A testületbe az EMNP és az MPP is delegálhat szakembereket.

Hegedüs Csilla emlékeztetett: az erdélyi magyarság az elmúlt ezer évben számtalan olyan kiemelkedő és egyedi értéket teremtett, amelyek belföldön és külföldön egyaránt elismert jellegzetességeit tükrözik. „Határozottan állítjuk, az erdélyi magyar értékeknek ott a helyük a Magyar Értéktárban, ezért feladatunknak tekintjük mindazon érték beazonosítását, amelyek egyedivé teszik közösségünket” – idézte az RMDSZ hírlevele a politikust.

Az ügyvezető alelnök felidézte: két évvel ezelőtt döntöttek az Erdélyi Magyar Értéktár létrehozásáról, mert fontosnak tartották az erdélyi magyar örökség megismertetését, elismertetését, valamint azok beemelését a magyarországi értékek közé. Az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság mostani létrehozása pedig szakmai keretet kíván biztosítani vállalásaiknak. Hegedüs felsorolta az érték-kategóriák területeit is: épített környezet, kulturális örökség, agrár- és élelmiszer-gazdaság, egészséges életmód, ipari és műszaki megoldások, sport, természeti környezet, turizmus és vendéglátás.

A bizottság tagjai olyan civil szervezetek képviselői, akik Erdély-szerte az említett szakterületeken fejtik ki tevékenységüket. Már felkeresték az Erdélyi Múzeum Egyesület, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, az Erdélyi Kárpát-Egyesület, a Kriza János Néprajzi Társaság, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a Transylvania Trust  Alapítvány, valamint a Székely Termék képviselőit, arra kérve őket, hogy az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság testületébe nevesítsenek egy-egy szakembert.

Csütörtökön felkérték a Magyar Polgári Párt és az Erdélyi Magyar Néppárt elnökét, Biró Zsoltot és Szilágyi Zsoltot is, hogy vegyenek részt az RMDSZ értékfeltáró és értékteremtő munkájában, „ezáltal is megvalósítva az erdélyi magyar összefogást értékeink védelmében” – összegzett a kulturális szakember.

Kapcsolódók

Kimaradt?