Renoir festményei ellen tüntetnek trollok

Művészeti trollok kis csoportja tüntetett a Bostoni Szépművészeti Múzeum előtt. Az Instagramon szerveződő csoport Renoir festményeinek eltávolítását akarja elérni, mert szerintük pocsék festő volt.

„ReNOir” és „God Hates Renoir” táblákkal tüntettek a majdnem száz éve halott impresszionista festő ellen hétfőn. A Renoir Sucks at Painting (Renoir gyengén fest) mozgalom februárban tűnt fel az Instagramon, és fél év kellett, hogy az első tiltakozásukat megszervezzék.

„Miért gondolja olyan sok ember, hogy jó? Nézte már a festményeit? A valóságban a fák gyönyörűek. Ha Renoirra hallgat, akkor azt fogja gondolni, hogy a fák zöld masszák” – mondta a Guardiannek Max Geller, a csoport szóvivője.

A szóvivő trollkodása kivívta Genevieve Renoir, a festő dédunokájának rosszallását. A nő visszatrollkodva azt válaszolta, hogy Geller majd akkor beszéljen, ha „a dédapja fest egy képet, amely 78 millió dollárt ér”. A vita gyorsan abszurdba váltott: egyikük a piaci sikerrel érvelt, a másikuk szerint viszont a kapitalizmusnak köszönhetjük a tévéreklámokat és a tengeri vidrák élőhelyeinek megrongálását is, így ezzel igazán nem kellene példálózni.

Kimaradt?