Magyar zsidó kulturális fesztivál kezdődik Kolozsváron

Magyar zsidó kulturális napok kezdődnek szerdán, október 7-én Kolozsváron. A négynapos kulturális fesztivált a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, a Kolozsvári Zsidó Hitközség és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége szervezi a Kolozsvár – Európa Ifjúsági Fővárosa égisze alatt.

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület 2011-ben indította el „Határtalan” című programsorozatát, amellyel eljutottak már Kárpátaljára, Szabadkára és Kassára is. Programjaikat úgy állítják össze, hogy anyaországi és helyi művészek is fellépnek a rendezvénysorozaton.

„A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület küldetésének tekinti, hogy az 1920-as trianoni békeszerződéssel a határon túlra került, ám kultúrájukban és nyelvükben erőteljesen a magyarsághoz kötődő maradék zsidó közösségekkel fenntartsa a kapcsolatot, bemutassa a történelmi Magyarország egykori zsidó közösségeinek életét, valamint azt a korszakot, melynek megismerésétől generációkat fosztott meg a 20. század két totalitárius rendszere, s amelyek gazdag kulturális örökségéről alig tud valamit a mai közvélemény” – vallják a szervezők, hozzátéve, hogy programjaik során válaszokat keresünk arra: mennyire erős szálakkal kötődnek a határon túlra szakadt zsidó közösségek az anyaországi zsidósághoz, a magyar kultúrához és a magyar közélethez. Számolnak-e ezekkel a közösségekkel a felelős magyar döntéshozók, Munkács, Szabadka, Kassa, Kolozsvár, Nagyvárad gazdag magyar zsidó múltja részét képezik-e történelemképüknek?

Program:

Október 7. szerda

19:00 óra, Kolozsvári Magyar Opera:

Hidak – Vallások, népek, dallamok és generációk vonzásában: Tokos zenekar (Kolozsvár) Muzsikás és Bob Cohen (Budapest) koncert vendégfellépők közreműködésével.

 Október 8. csütörtök

17:30 óra, Evangélikus-Lutheránus templom:

Holokauszt megemlékezés és koszorúzás a Kolozsvári Evangélikus-Lutheránus Egyházközösség udvarán, majd hangverseny – Gyöngyösi Levente szerzői estje a Korunk Zenéje fesztivál keretében. Közreműködik a Nyíregyházi Pro Musica Leánykar, vezényel: Szabó Dénes. A Nyíregyházi Cantemus Vegyeskar, karigazgató: Szabó Soma, valamint az Orfeo Zenekar tagjaiból alakult kamaraegyüttes: Sivák-Nyakas Orsolya – szoprán; Kálmán László – tenor. Vezényel: Vashegyi György.

20:00 óra, Tranzit Ház:

Csupa jókedv – Világ és zene, dallam és szöveg, hangok és hangszerek: A Vodku zenekar koncertje a Tranzit Házban.

Október 9. péntek

18:30 óra, Horea utcai neológ zsinagóga:

Magyar nyelvű istentisztelet, közös szombat fogadás a zsinagógában és kántorkoncert Dr. Róna Tamás rabbi, Nógrádi Gergely és Zucker Immánuel kántorok közreműködésével. Az istentisztelet előtt megkoszorúzzák a kolozsvári holokauszt-emlékművet.

Október 10. szombat

9:00 óra, Horea utcai neológ zsinagóga:

Hagyomány és tanulás: Istentisztelet és előadás az erdélyi és a kolozsvári zsidóság történetéről a zsinagógában – Gyémánt László professzor előadásában.

11:00 óra, a zsinagóga előtt:

Kolozsvári zsidó mesék – Házak, emlékek, sorsok: történelmi séta a kolozsvári zsidóság életének egykori helyszínein Gidó Attila történész előadásában és vezetésével.

20:00 óra, Kolozsvári Állami Magyar Színház, stúdióterem:

Önfeledt zsidózás revüvel: a Gólem színház és a Dumaszínház „ZS-kategória” című előadása.

Kimaradt?