A Magyar Népmese Napja: mesével felvértezve

A Magyar Népmese Napját ünnepelte saját rendezvényével a VÉDEM - Marosvásárhelyi Édesanyák Egyesülete a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Stúdió színházában.

A népmese napjával a szervezők a szülőket és a gyerekeket is megszólították a párhuzamos rendezvényen, ahol Kádár Annamária pszichológus a felnőtteknek tartott előadást a mese és a mesemondás fontosságáról, arról, hogy miért kell mesét mondani a gyereknek már kiskorától kezdve, mit tanul meg abból a kisgyerek és mire ösztönözik a szülők saját viselkedésük által is a gyerekeiket. A mese világa például arra tanítja meg a kicsit, hogy célokat kell kitűzni az életben és azokért meg kell küzdeni. Akadályok léteznek, azokat át kell lépni, vagy harcolni kell azokkal, de nem szabad meghátrálni, esetleg elbátortalanodni, netán a kudarcoktól visszahőkölni. A sárkánnyal meg kell küzdeni, a feledatokat meg kell oldani, az égigérő paszulyfát meg kell mászni, a próbáknak eleget kell tenni. A szülőktől való elszakadást is jelképezi az, amikor a legkisebb legény, vagy leány elindul szerencsét próbálni tarisznyájában a hamuba sült pogácsával.

Az a gyerek, aki azt látja, hogy szülei optimisták, nem a folytonos panaszkodás tölti ki mindannapjaikat, derűsen néznek a jövőbe, terveik vannak és azok megvalósításért következetesen cselekszenek, illetve elfogadják a múltat olyannak, amilyen és nem szomorkodnak azon, ami megtörtént már, egészséges felnőtté válik, nem riad vissza a kudarcoktól, lesz jövőképe, lesznek tervei.

Míg a teremben Kádár Annamária tartott előadást a szülőknek, az előcsarnokban Lazsádi Csilla pedagógus foglalkozott a gyerekekkel, közös meseszövésre hívta őket, játékkal vezetve a kicsiket, különböző mondókákkal, énekekkel, lépésekkel színezve a foglalkozást.

A népmese napját több mint egy évtizede szeptember 30-án, vagyis Benedek Elek születésnapján ünneplik, amikor a magyarlakta területeklen különböző rendevényeket szerveznek a nagy mesemondó emlékére.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?