Futás után – egy kilakoltatott család drámájából készültek műalkotások

Egy kilakoltatás után utcán maradt család drámáját hozta el Csíkszeredába műalkotásain Laurian Popa csütörtök este. A kortárs román absztrakt fenegyerekének tartott alkotó az Új Kriterion Galéria meghívására beszélt az október 1-jei tárlatnyitón munkáiról.

Tárlatnyitókban dúskálhattak a csíkszeredaiak csütörtök este - a Kossuth utcai galériából egyenesen a Petőfi utcai Új Kriterion Galériába vándorolt át az előző kiállításmegnyitó közönsége. Itt egy órával a Caffart tárlatnyitó után a román absztrakt fenegyerekeként tartott Laurian Popa várta munkáival a művészetkedvelőket.

Az installáció-szerű alkalmazások társaságában levő munkák tereiben otthagyott bútordarabok, izgatott vonalak "tetoválásait" viselik - ám a tárlatnyitó közönsége még a falra kihelyezett, aranyszínű paplanból már sejthette, hogy dráma nyomait örükíti meg a "Futás után" című tárlat.

A tárlat hátterét maga az alkotó fedte fel a közönségnek. Elárulta, a csíkszeredai kiállítás továbbfejlesztése az Aradi Művészeti Múzeumban egy éve tett kísérletének: egy kilakoltatáson szabad ég alatt maradt, rendőrség által szétzavart család pánikjának volt a szemtanúja. "Megrázott az esemény, belém rögzültek a képsorok" - mondta az aradi Laurian Popa, aki először járt Csíkszeredában.

A falra tett paplan motívuma, mint a túléléshez szükséges hőkomfort szimbóluma, jelen van méretes alkotásain is - mint mondta, egyben a kényelem és a lustaság kifejezőiként.

De az installáció-szerű tárgyak gyakran visszaköszönnek a festményeken is. A kiállításon megtaláljuk azt az őzikemintás, kötött gyerektakarót, amely az alkotó húgáé volt - a személyes kötődés a használati, személyes tárgyaknak az élőktől zilált módon megfosztott terében fogadják a szemlélőt. "Ezt a teret fogtam meg, és mutatom" - mondta a kiállító.

A tárlat november 10-ig tekinthető meg, keddtől-péntekig 14-18 óra között, szombaton 10-14 óráig.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?