Nagyváradi Ősz: királyok, királynék és zongoraszó a várban

Bár a felújított nagyváradi várban tartják meg az idei Nagyváradi Ősz rendezvénysorozat programjait október 2 és 12. között, az erődítmény felújítása kapcsán akad még tennivaló.

A vár összes terme használható, de folytatni kellene a régészeti feltárásokat. A vársánc egy részét rendbe kell még tenni, négy bástyát is ki kell üríteni a régebbi építkezésekkor odahordott földtől és törmeléktől, s csak az után foghatnak neki a várfalak konzerválásának - tudtuk meg szerdán Huszár István nagyváradi alpolgármestertől, aki Thurzó Zoltán zongoraművésszel közösen ismertette a rendezvénysorozat magyar vonatkozású programjait. A vár felújítása két szakaszban zajlott. Az első, 38,7 millió lej összértékű munkálatra 2009-ben a Regionális Operatív Program keretében kapott a váradi önkormányzat 28,7 millió lejes támogatást, a második, most záruló szakaszban az 51 millió lejes projektre 37,8 millió lej támogatást kaptak.

A Nagyváradi Ősz rendezvénysorozatot október 2-án, pénteken 16.15 órakor a váradi színház elől induló felvonulással nyitják meg. Itt látható lesz három királybábú, melyet Székesfehérvár kölcsönzött Nagyváradnak: Szent László király, Szent István király és Gizella királyné öt méternél magasabb alakja is vonul majd a váraid korzón, a Magheru sugárúton a várig, ahol vasárnapig láthatóak lesznek. Naponta lesz magyar nyelvű, idegenvezetéssel szervezett várlátogatás, pénteken 20 órától, október 3.-án, szombaton 19-tól, vasárnap pedig 17.30-tól a Bordó Sárkány Régizene Rend teremt korhű hangulatot.

„A rendelkezésükre álló zenetörténeti anyagok tanúság szerint első alkalommal csendül fel zongoraszó a várban” - mondta Thurzó Zoltán, aki két hangversenyt is tart a vártemplomban. Az elsőt október 6-án, kedden 17.30 órától Szereti Ön Chopint? címmel az 1082 óta eltelt 933 évnek ajánlva ugyanennyi gyertya fényénél, a másodikat  pedig Utazás a vár történelmében címmel Liszt Ferenc, Bartók Béla és Kodály Zoltán műveiből október 10-én szombaton szintén 17.30 órától. Ugyanaznap 19 órától a Piramis koncertezik a várban, október 7-én 21.30-tól a Megasztár-győztes Tolvai Renáta tér vissza szülővárosába egy fellépés erejéig.

Kimaradt?