Bábjátékkal ünneplik Csíkban a Magyar Népmese Napját

Javában zajlanak Csíkszeredában a Magyar Népmese Napja ünnepi rendezvénei - a fő irányvonalat a bábos bemutatók képezik. Délutánra azonban meglepetéstortával is készül a helyi Novák Cukrászda.

Az eső is elállt Csíkban kedden a Magyar Népmese Napja ünnepére, mindenütt esőkabátos tarka kisdiáksorokat látni kígyózva a meseünnep helyszínei irányába. Egész napra tartogat rendezvényeket a város: a fő irányt eddig a bábos műfaj jelentette

Déli 11-től a Petőfi Sándor Általános Iskola tornatermében fülsiketítően követelték a gyerekek a felállított paraván mögötti rajtot: „Kez-dőd-jék! Kez-dőd-jék!" A paraván mögött Zsigmond Éva Beáta és Bilibók Attila, a Csíki Játékszín színművészei készítgették meseelőadásukhoz a kellékeket. Az iskola az elmúlt években is változatosan összehangolta a diákok e napi programját az Elek Apó születésnapi ünnepére: hol mesemaratonnal, hol mesemondó diákversennyel, idén pedig a színművészeket kérték fel egy népmese előadására.

A kisdiákok a bőröndből előkerülő népmesei szereplők révén a nősülni szándékozó Királyfi párválasztási történetével ismerkedtek meg, aki kalandos próbákat kiállva megtalálja a fehér liliommá varázsolt tündérkisasszonyban élete szerelmét. A Petőfi Iskolások csengő tapssal és a Hull a szilva a fáról dallal köszönték meg a színművészeknek az ünnepi ajándékot.

Farkaskoma negyedikesekkel a Kájoni könyvtárban

A csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban jelenleg is zajlik a bábos ünnepség: az intézmény kilencedik alkalommal szervezi meg a Magyar Népmese Napját. A meséket kedvelő gyerekeket és felnőtteket idén is meghívták a könyvtárba déli 12 órától, bábjátékkal egybekötött játékos-mesés versenyt szervezve negyedik osztályos kisdiákok számára. A vetélkedőn a benevezett iskolai osztályok három tagú csapatai vehetnek részt, akik a Farkaskoma című népmese bábelőadásának megtekintése után a népmesével kapcsolatos kérdésekre válaszolnak, játékos feladatokat oldanak meg. A nyertes csapatok könyvjutalomban részesülnek.

Mesetorta a Novák Cukrászdában

A csíkiakat tematikus rendezvényekkel kényeztető Novák Cukrászda ma is eseményre hívogat. Bartis Botond menedzsertől megtudtuk: az ötletet Benedek Elek születésnapjának köszöntése adta. A délután 5-kor kezdődő interaktív, tematikus rendezvényükre ezúttal Boldizsár Ágoston magyartanárt hívták meg, aki az ünnepelt, Benedek Elek meséivel érkezik majd.Megtudtuk, a meseolvasásba a gyerekek is bekapcsolódhatnak, de, a vélhetően este 7-ig tartó rendezvényen édes meglepetés is lesz: a mesetorta, amit közösen szelnek fel az ünneplő gyerekekkel.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?